Kathedralenbouwers bijeenkomst
Wat hebben middeleeuwse kathedralenbouwers te maken met nu? Best veel, zo bleek bij de kathedralenbouwers bijeenkomst in de Sint-Jan in Den Bosch op 2 juni. Niet alleen kijken naar nu en de nabije toekomst, maar verder vooruitkijken is nodig om de problemen van deze tijd op te lossen.
De Kathedralenbouwers bijeenkomst is een ontmoeting van bestuurders, ondernemers, studenten, betrokken Brabanders, die samenkomen om elkaar te inspireren en nieuwe perspectieven te delen voor de samenleving. Doel is om nieuwe maatschappelijke kathedralen te bouwen voor de samenleving van morgen. Niet met mortel en cement, maar met investeren in kennis en innovatie.
Provincie Noord-Brabant, VNO-NCW Brabant-Zeeland, Tilburg University en Technische Universiteit Eindhoven zijn de organisatoren van de Kathedralenbouwers bijeenkomst.
Groot Denken
Rector magnificus Wim van de Donk van Tilburg University en gedeputeerde Martijn van Gruijthijsen gaven beiden hun eigen perspectief op wat deze tijd van ons vraagt.
"We hebben als samenleving een diepe behoefte aan verhalen die groter zijn dan wijzelf – die ons helpen om richting te geven aan onzekerheid, en ons verbinden aan iets dat verder reikt dan vandaag of morgen," vertelt Van de Donk.
Martijn van Gruijthuijsen vult daarbij aan: “In Brabant durven we groot te denken, juist in een klein land. Want alleen als we het lef hebben om verder vooruit te kijken dan één bestuursperiode, kunnen we bouwen aan een toekomst die echt van waarde is.”
De interviews met Martijn van Gruijthuijsen en Wim van de Donk zie je terug in deze video:
Verre toekomst
Het belang van kennis en innovatie stond dan ook centraal deze middag in de speeches. Sprekers op deze bijeenkomst waren Jeroen Dijsselbloem, burgemeester van Eindhoven. En Rianne Letschert uit Helmond, voorzitter van de adviescommissie van het Nationaal Groeifonds. Twee echte kathedralenbouwers die met het publiek deelden wat er volgens hen nodig is om ook in de verre toekomst voor een leefbaar Brabant te zorgen.
Lange lijnen
Burgemeester Dijsselbloem schetste hoe na het vertrek van Philips uit Eindhoven er fantastische bedrijven uit de inboedel van de multinational zijn gegroeid. Met 7000 high tech bedrijven die er nu rond Eindhoven zijn. Allemaal door langjarige samenwerking en investeringen. “Maar dit positieve voorbeeld dreigt weg te vallen tegen een sombere achtergrond van Nederland en Europa. We investeren al veel te lang veel te weinig” aldus Dijsselbloem. “We verliezen de lange lijnen uit het zicht.”
Conclusie is dat Nederland en Europa samenwerking en gezamenlijk investeren weer op een gedeelde eerste plaats moeten zetten, om ook in de toekomst succesvol te kunnen zijn. "Wij blijven dat in ieder geval gewoon doen. Het is een gouden formule", aldus Dijsselbloem.
Het verschil maken
Rianne Letschert benadrukte het belang van een lange termijnvisie voor Nederland. "Willen we mee kunnen blijven doen dan zullen we productiever en slimmer moeten worden", aldus Letschert. Zij put daarbij veel hoop en vertrouwen uit regionale initiatieven waarbij publieke en private partners de handen ineen slaan.
Verder onderstreepte zij het belang van kwalitatief hoogwaardig onderwijs. "Anders krijgt niet alleen onze economie en innovatiepotentieel structureel flinke deuken, het tast ook onze beschaving aan." Om toch positief af te sluiten door te schetsen dat we in Brabant al laten zien hoe we het verschil kunnen maken. "Door vooruit te denken, samen te werken en oplossingen te bieden zodat iedereen profiteert van innovatie en ontwikkeling", aldus Rianne Letschert.
De tekst van de lezingen van de sprekers is hier terug te vinden: lezingen Jeroen Dijsselbloem en Rianne Letschert.
Meer weten over kathedralenbouwers toen en nu? Kijk de video.
Contact Brabant Ontmoet
Heb je vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.