Terugblik: ‘TOP’ gesprekken met Tilburgse studenten


De Reizende Brabant Doet Wat-markt stond op 22 augustus op de TOP Week in Tilburg. Deze introductieweek trekt jaarlijks duizenden beginnende studenten van de universiteit en hbo-instellingen. Provincie Noord-Brabant sloot dit keer aan om met hen in gesprek te gaan met over duurzaamheid en de energietransitie.

Uit die gesprekken bleek dat veel studenten al best bewust zijn. Zo maakt ongeveer 60% van de studenten gebruik van de eco-stand op hun huishoudelijke apparaten, zoals de wasmachine en droger. En zet zo’n 25% van hen zwaardere apparaten pas aan als er veel groene stroom voorhanden is, bijvoorbeeld wanneer de zon schijnt of het hard waait.

Studentenhuizen lopen nog vaak achter

Wel bleek dat veel studentenhuizen vaak wat achterlopen op het gebied van duurzaamheid. Zo hebben de woningen vaak enkel glas, oude cv-ketels en wordt er vooral gekookt op gas. Toch heeft meer dan 60% van de studenten de wenst om duurzaam te wonen, maar een huisbaas maakt deze stap vaak moeilijk. Gelukkig had Robert van der Linden van JongRES op de opmerking “Ik wil wel duurzaam wonen, maar mijn huurbaas doet er niets aan” een helder antwoord: meld je aan voor de energiebox! Bij dit initiatief van JongRES in samenwerking met gemeente Tilburg komt een energiecoach langs om de grootste energielekken in huis op te sporen. Zij kijken meteen of ze die lekken met een paar kleine maatregelen op kunnen lossen. De coach laat daarnaast zien hoe studenten zelf tochtstrips kunnen aanbrengen, lampen kunnen vervangen door LED-exemplaren en radiatorfolie kunnen plaatsen.

Verduurzamingsmaatregelen

Voor studenten die bij hun ouders wonen, komt het onderwerp duurzaamheid nogal eens voorbij aan de keukentafel. Ongeveer 50% van hen heeft al zonnepanelen op het dak en krijgen dan ook van ouders mee dat deze op de lange termijn duurzaam zijn én geld besparen. Ook kleinere verduurzamingsmaatregelen passeren de revue zoals afval scheiden, de verwarming uitzetten als niemand thuis is en korter douchen. Dat laatste kan nog wel wat korter want ruim 50% van de studenten geeft aan gemiddeld 5 tot 10 minuten of langer te douchen.

Ben je benieuwd waar je ons nog meer kan tegenkomen? De reizende ‘Brabant Doet Wat’-markt gaat de komende maand nog langs bij de jaarmarkt van Son en Breugel op 3 september en Etten-Leur op 24 september.


Contact Brabant Doet Wat

Heeft u vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.