Terugblik Publiekscampagne Etten-Leur


Op zondag 24 september was de reizende Brabant Doet Wat-markt in Etten-Leur. Daar sloten we aan bij de jaarmarkt tussen allerlei lokale winkeliers en ondernemers. We gingen in gesprek met bezoekers over duurzaamheid en de energietransitie.

Uit de gesprekken bleek dat veel inwoners al erg bewust zijn van de mogelijkheden voor het verduurzamen van een woning. Zo gaven de meeste bezoekers aan dat zij zonnepanelen hebben, gezorgd hebben voor extra vloer- muur- en dakisolatie en dat ze isolatieglas hebben.

Twee-derde van de bezoekers gaf aan de eco-stand op apparaten te gebruiken om water en energie te besparen. 65% gaf aan niet langer dan 5 minuten te douchen, en ruim 60% wekt al zelf energie op.

Voor een aantal inwoners die in een huurwoning wonen, bleek het lastig om duurzame maatregelen door te voeren. Zaken zoals de cv-ketel vervangen voor een warmtepomp werd niet altijd door de verhuurder gefaciliteerd of zelfs toegestaan. Andere inwoners kiezen er bewust voor om te wachten tot de thuisbatterijen van hogere kwaliteit zijn.

Ook waren bezoekers geïnteresseerd in de isolatiesubsidie-regeling van de gemeente Etten-Leur. Veel mensen waren nog niet bekend met die subsidieregeling. Met deze regeling krijgen inwoners van de gemeente een subsidie voor het laten opstellen van een energie-advies, het laten doen van een warmtescan of het laten uitvoeren van isolatiemaatregelen.


Contact Brabant Doet Wat

Heeft u vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.