Voor een toekomstbestendig, ondernemend Brabant zijn florerende bedrijventerreinen essentieel. Ze dragen bij aan een vitale samenleving en economie, innovatie, en bieden werkgelegenheid. Maar op bedrijventerreinen komt ook ondermijnende criminaliteit voor. Ondermijning heeft een ontwrichtende werking op de gehele samenleving. Ook op de bonafide ondernemers op de terreinen. De ontwikkelde risicotaxatietool geeft in een oogopslag de relatieve kwetsbaarheid op ondermijning weer van de bedrijventerreinen. Het eindrapport biedt een (technisch) verantwoording van de totstandkoming van de risicotaxatietool. 

Aan de slag

Met deze tool is er voor de Brabantse gemeenten als het ware een prioriteringstool ontwikkeld om aan de slag te gaan met hun bedrijventerreinen. Om van de risicotaxatietool gebruik te kunnen maken kunnen gemeenten een afspraak maken met de provincie via weerbaar@brabant.nl

Dashboard

Het dashboard geeft inzicht in de specifieke kenmerken van een bedrijventerrein die bijdragen aan de relatieve kwetsbaarheid. Enkele van deze kenmerken zijn beïnvloedbaar. Echter de kwetsbaarheid wordt gevormd door een mix van kenmerken. Om met het resultaat van het dashboard aan de slag te gaan is er ook een handreiking tot handelingsperspectief geschreven. In deze handreiking wordt ook veel aandacht gegeven aan de parallel ontwikkelde Toolbox bedrijventerreinen in opdracht van Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Informatie hierover is te vinden op het Kennisplatform Ondermijning

In een handzame flyer leest u gemakkelijk op hoofdlijnen de informatie na over het dashboard, handreiking tot handelingsperspectief en de toolbox bedrijventerreinen.

Webinar over alle tools en instrumenten

De afgelopen jaren hebben Regionale veiligheidspartners, zoals de provincie Noord-Brabant, Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland en het Platform Veilig Ondernemen, samen met het lectoraat Ondermijning van Avans Hogeschool een toolbox met instrumenten ontwikkeld om ondermijning op bedrijventerreinen aan te pakken.
Om overzicht te houden, is een webinar Kennisevent veilig en toekomstbestendige bedrijventerreinen gegeven. Hierin wordt u vlot door alle opties en tools geleid en hoort hoe u daarmee aan de slag kunt.

Zie ook