Provincie gaat voor UNESCO Global Geopark status voor Schelde Delta

Meer dan 70 gemeenten, en ook een groot aantal maatschappelijke en natuurorganisaties in het gebied, zijn bij de ontwikkeling van het bidbook betrokken.

Global Geopark status

Geopark Schelde Delta is een uniek deltagebied. Nergens ter wereld is een vergelijkbare wisselwerking tussen natuurlijke processen en cultuurhistorie. Zee en rivieren hebben in de loop van de tijd hun sporen achtergelaten in de ondergrond. De diverse lopen van de Schelde zijn tekenend voor het landschap. En dan zijn er de karakteristieke elementen als verdronken dorpen, middeleeuwse bolle akkers, veenwinning, forten, vestingen en linies. Iedere plek vertelt zijn eigen verhaal en draagt zo bij aan de identiteit van de delta.

Het geologisch bijzondere gebied is zodanig onderscheidend dat zij serieus kans maakt op het predicaat Geopark. Dat blijkt niet alleen uit de geologische opbouw, maar zeker ook uit de relatie tussen de opbouw en de toekomstige klimatologische ontwikkelingen. Juist in een Deltagebied zijn klimaatveranderingen en de manier waarop daarop wordt ingespeeld essentieel voor gebruik, de leefbaarheid en de toekomstige geologische opbouw van een gebied. Op de grens van land en zee heeft het getij invloed op het landschap waar de mens zich al duizenden jaren moet aanpassen aan een veranderend klimaat. Een gebied waar vanuit keuzes die gemaakt zijn in het verleden, lessen voor het heden en de toekomst te leren zijn.

Animatiefilm

Schelde Delta beslaat het gebied van de Brabantse Wal, Zeeland en de Vlaamse Schelde Vallei. Het Grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide, de Noordpolder, de voormalige groeve Boudewijn, de Dindelse Gorzen en Cruijslandse Kreken liggen onder andere in het Brabantse deel en kennen een rijke geschiedenis van het gebied. Het Schelde Delta-gebied is 5.415 km2 groot en telt 1.490.000 inwoners. Kijk voor meer informatie op www.scheldedelta.eu. Maar bekijk ook zeker de animatiefilm (ca 10 minuten) via vimeo die een mooie inkijk geeft in de rijke geologische geschiedenis van Geopark Schelde Delta.

Contact

Provincie gaat voor UNESCO Global Geopark status voor Schelde Delta

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord gebruik dan ons contactformulier ;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • u kan contact opnemen met de webredactie om uw reactie te laten verwijderen.