Brabant mag gebruik glyfosaat blijven verbieden

De Centrale Grondkamer heeft vandaag een uitspraak gedaan over het verbod op gebruik van glyfosaat op de pachtgronden van de provincie Noord-Brabant. De Grondkamer Zuid had eerder besloten dat dit verbod niet opgenomen mocht worden in de pachtvoorwaarden. Daarop heeft de provincie beroep ingesteld bij de Centrale Grondkamer.

De Centrale Grondkamer heeft besloten dat de provincie het gebruik van glyfosaat op haar pachtgronden mag blijven verbieden bij eenjarige pachtovereenkomsten. Gedeputeerde Staten zijn blij met deze uitspraak, ze beschouwen glyfosaat als schadelijke stof: schadelijk voor de gezondheid en het heeft grote nadelige effecten op de biodiversiteit. Voor de provincie is het van groot belang om zowel de Brabantse grond als het Brabantse drink- en oppervlaktewater schoon te houden van schadelijke stoffen als glyfosaat.

Niet alleen de provincie Noord-Brabant, maar ook Brabant Water, Waterschappen Aa en Maas en De Dommel en tien Brabantse gemeenten verbieden het gebruik van glyfosaat op hun pachtgronden.

Contact

Brabant mag gebruik glyfosaat blijven verbieden

Reacties (2)

 1. webredactie
  03-04-2020 11:58 uur

  Geachte heer of mevrouw Dortmans,

  Dank voor uw reactie. De provincie is uiteraard erg blij met de uitspraak van de Grondkamer. Wel is het zo dat de uitspraak uitsluitend betrekking heeft op de door de provincie verpachte gronden. Het is dus –helaas- niet zo dat deze uitspraak ook direct geldt voor pachtovereenkomsten die door andere organisaties zijn en worden aangegaan.

  Het antwoord antwoord op uw vraag: de provincie Noord-Brabant kent een projectgroep duurzame gronduitgifte. Dit is een kennis- en netwerkgroep, waaraan de meeste Noord-Brabantse gemeenten, maar ook Waterschappen en andere grondbezitters deelnemen. Hier wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een systematiek voor grondbeheer met aandacht voor verbetering van bodem- en waterkwaliteit en de biodiversiteit.
  In deze werkgroep is al vanaf het begin aandacht besteed aan de provinciale verpachtingswerkwijze, waaronder het verbod op het gebruik van glyfosaat. Diverse gemeenten en waterschappen hebben de werkwijze inmiddels geïmplementeerd of zijn deze aan het voorbereiden. De recente uitspraak van de Centrale Grondkamer is gedeeld binnen deze projectgroep. Hierdoor zijn ook de gemeenten op de hoogte.

  De Provincie zal uiteraard andere grondbezitters blijven stimuleren de grond duurzaam te beheren, waarbij deze uitspraak een mooie stimulans is.

  webredactie provincie Noord-Brabant

 2. Jo Dortmans van Velthoven
  Someren 01-04-2020 12:53 uur

  Een goed resultaat.,maar zouden jullie dit ook naar alle Gemeenten willen doorgeven. Er zijn hier in Someren op dit moment meer gele weilanden en akkers dan groen en normaal. zou dit heel graag zien omdat ik me er al jaren aan erger. Dat dit met nadruk naar de Gemeenten door gegeven gaat worden zou mij zeer verblijden.

  Groetjes,Jo Dortmans

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.