Conservatorium Talent Award (CTA) is een uniek muzikaal jazzevenement dat letterlijk en figuurlijk een podium biedt aan aanstormend talent in verschillende disciplines: van zang tot gitaar en van trombone tot contrabas. De beste studenten van 7 Nederlandse conservatoria streden dit jaar om de Conservatorium Talent Award 2022.

Creatief en authentiek

Tijdens het dagprogramma speelde iedere finalist een set (met in ieder geval een zelfgeschreven compositie) met eigen band. Een vakjury beoordeelde de talenten op speltechniek, improvisatie, overtuigingskracht, creativiteit en presentatie. ’s Avonds traden de kandidaten op met het befaamde Jazz Orchestra of the Concertgebouw, waarna de prijzen werden uitgereikt. Van de 7 finalisten kreeg Peter Willems de meeste stemmen. De jury, bestaande uit Aad van Nieuwkerk, Tom Trapp, Guy van Hulst, Mischa Andriessen en Deborah J. Carter, roemde de conservatoriumstudent vanwege zijn spel: “De jury was enthousiast over de creativiteit en authenticiteit van deze kandidaat, de verschillende instrumentaties en het dynamisch benaderen van de bezetting", aldus juryvoorzitter Aad van Nieuwkerk.

Mingus-prijs voor Fenne Scholte

Sinds 2020 is er ook de Mingus-prijs voor de meest avontuurlijke en vernieuwende compositie. Fenne Scholte van het HKU Utrechts Conservatorium won afgelopen zondag deze Mingusprijs. Jurylid Deborah J. Carter: “De compositie zat heel clever in elkaar, het is meteen heel pakkend. Prachtig hoe de stukken samenvallen met het eigen verhaal van deze artiest.” Deze prijs waarbij de winnaar € 1.000 uitgereikt krijgt, wordt mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Mingus-fonds, een fonds op naam van het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Finalisten van CTA 2022

Jim van de Klundert (Koninklijk Conservatorium Den Haag), Maarten Combrink (Conservatorium van Amsterdam), Sebastiaan Visser (ArtEZ, Zwolle), Mees Booden (Codarts Rotterdam), Mark Schimmel (Prins Claus Conservatorium Groningen), Fenne Scholten (HKU Utrechts Conservatorium) en Peter Willems (Conservatorium van Maastricht). 

Over CTA

De Conservatorium Talent Award is onderdeel van Jazz in Duketown en wordt ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Met de finalisten en leden van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw organiseert het Cultuurfonds bovendien workshops voor jonge musici in verschillende Brabantse regio’s.
Initiator van CTA is Bert Boeren – destijds programmeur voor Jazz in Duketown en jazz-trombonist bij onder meer het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Daarnaast is hij docent aan diverse conservatoria. Tijdens het eerste jaar als programmeur ontstond het idee om het Jazz in Duketown festival te verrijken met een Award voor de ondersteuning van jong talent in de leeftijdscategorie 20 – 25 jaar. Door de beste eindexamenkandidaat van ieder conservatorium in Nederland een podium te geven bij Jazz in Duketown, kan er kennis worden gemaakt met grote talenten in de jazzmuziek. Eerdere winnaars van CTA zijn o.a.: Bram van de Glind (2021), Gijs Idema (2020), Mo van der Does (2019), Prashant Samlal (2018) en Sanne Rambags (2017).

Over Jazz in Duketown 

Jazz in Duketown is het grootste gratis te bezoeken Jazzfestival van Nederland en richt zich op alle facetten van jazz. De 48e editie vindt plaats tijdens het Pinksterweekend van 3 t/m 6 juni 2022. Jazz in Duketown wordt mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers en lokale, regionale en landelijke sponsoren en de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Meer informatie

Contact

Peter Willems wint Conservatorium Talent Award 2022

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.