De Vooruitgang - foto door Rudy Roth
De Vooruitgang - foto door Rudy Roth

Het is elk kwartaal mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen voor een project. De criteria waar een aanvraag aan moet voldoen, zijn te vinden op de website van het Cultuurfonds. Een aantal bijzondere projecten waar het bestuur deze keer van onder de indruk was, worden toegelicht. De volledige lijst met toekenningen uit deze 2e ronde is te vinden op cultuurfonds.nl.

Kunstobject Marga Mincoplein Breda

Buurtvereniging Ginneken Breda kan voor haar kunstobject op het Marga Mincoplein in Breda rekenen op € 10.000.

Directe aanleiding is de trieste aanblik van het brugdek van het viaduct dat sinds 2000 de buurten Ginneken, Zandberg-Oost en Zandberg-West van elkaar scheidt. Bewoners sloegen daadkrachtig de handen ineen om dit probleem samen aan te pakken. Zij kozen voor het kunstobject van Tamar Frank, dat de oorspronkelijke verbinding tussen de buurten zichtbaar maakt. Een creatief lijnenspel vormt samen een lichtpoort. Wie door de poort stapt, komt in een afgeschermde ruimte tussen het groen.

‘100 jaar Dorp van de Muziek’

Fanfare de Vooruitgang kan voor haar project ‘100 jaar Dorp van de Muziek’ in Stiphout rekenen op € 2.500.

De fanfare speelt een actieve rol in het gemeenschapsleven van het dorp en laat in hun jubileumjaar letterlijk van zich horen. Met een lessenserie voor scholieren, workshops en een concert samen met het Nederlands Blazers Ensemble. De climax vond op 18 juni plaats tijdens het straattheaterfestival van door het dorp slingerende acts: van strijkkwartet tot opera en cabaret. Het festival werd geopend door een muziekstuk waar het hele dorp aan mee kon doen; alle inwoners ontvingen een kazoo (klein blaasinstrument) in de brievenbus.

‘KICK/PUSH Skateboardmovie’

Cross-over community Antishit en Eendrachtfilms kunnen voor het project ‘KICK/PUSH Skateboardmovie’ rekenen op € 7.500.

KICK/PUSH laat zien hoe het skateboarden in Den Bosch op eigen kracht uitgroeide van een onbegrepen subcultuur tot een fenomeen dat in 2021 Olympische status verwierf. De film draait om de opkomst van de skateboardscene, vanaf het eind van de jaren '70. Een verhaal over de zoektocht naar acceptatie en het noeste streven naar een eigen plek. KICK/PUSH behandelt op een kleurrijke, kunstzinnige wijze het Bossche skateverbod van de jaren '90, de groeistuipen van de scene en de opkomst van de verschillende indoorskateparken van de stad. De film gaat op 23 september in première.

Contact

Cultuurfonds investeert ruim € 280.000 in 58 projecten

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.