Met een QR-code in het boek zelf is het Boek Present vanaf 4 september direct digitaal te lezen of door te geven. Vanaf 6 november verschijnt Tijdelijk verblijf als gesproken boek. Dit jaar exclusief bij de bibliotheekservice Passend Lezen voor lezers die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en Tilt maken voor de 3e keer deze literaire actie in Brabant mogelijk. Dit jaar in samenwerking met uitgeverij Cossee.

Eindhoven

In haar suggestieve novelle schetst Vrouwkje Tuinman hoe een moeder en haar kinderen slag na slag pogen te overleven door hun plichtsbesef en de overtuiging dat het in deze ‘stad van de toekomst’ geen zin heeft nog over het verleden te praten. Voor deze novelle dook Tuinman de Brabantse historische archieven in en stuitte op een politieonderzoek uit Eindhoven dat haar vervolgens niet meer losliet. “Na een aantal jaar van vooral autobiografische poëzie vond ik in het schrijven van deze novelle mezelf als prozaschrijver terug. Ik kon mijn journalistieke kant kwijt in het willen uitzoeken van details over de zaak, en over het leven eind jaren '50 in deze stad.”

Over het boek

Een Brabantse industriestad maakt na de oorlog een ongekende groei door. De plaats biedt werk, woningen en vermaak aan iedereen. Ook een jonge weduwe bouwt er eind jaren '50 aan een toekomst voor haar en haar kinderen. Onder haar leiding groeit een voorheen smoezelig pension daardoor uit tot een plek waar gasten uit de internationale variété-wereld graag verblijven. Maar hoe hard ze ook werkt, ze kan niet voorkomen dat haar gezin iets vreselijks overkomt.  

Over de schrijver

Vrouwkje Tuinman is de auteur van het 3e Brabants Boek Present. De Bossche schrijfster treedt daarmee in de voetsporen van Jeroen Thijssen en Henk van Straten. Tuinman ontving in 2020 de Grote Poëzieprijs voor haar bundel Lijfrente. Eerder publiceerde ze de intrigerende roman Afscheidstournee (2016) over het leven na de dood van de wereldberoemde vioolvirtuoos Nicolò Paganini. Dit werk werd onder andere genomineerd voor de Debutantenprijs en de Libris Literatuurprijs. Haar werk is vertaald in het Engels en het Duits.

Brabants Boek Present

Sinds 2019 krijgt elk jaar een Brabantse literaire topauteur de opdracht een novelle of roman te schrijven. Dit Brabants Boek Present wordt vervolgens cadeau gedaan aan het grote publiek door Brabantse boekhandelaren. Inmiddels hebben meer dan 60 van hen zich aangesloten bij dit initiatief. Lezers die voor € 12,50 boeken aanschaffen in deelnemende Brabantse boekwinkels krijgen het geschenk vanaf 4 september tot en met 3 oktober aangeboden. Meer informatie is te vinden op Brabantsboekpresent.nl.

Contact

Vanaf 4 september Brabants Boek Present

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.