Deze video gaat over Bloemencorso en valkerij in Valkenswaard UNESCO immaterieel erfgoed
corso Valkenier

Het komt zeer zelden voor dat 2 elementen, in 1 gemeente, op hetzelfde moment, als erfgoed worden erkend. Bovendien verwijst een element uitdrukkelijk naar de naam van de gemeente zelf, Valkenswaard. “Ik vind het heel bijzonder dat deze twee erkenningen onderdeel zijn van onze Valkenswaardse cultuur. Valkenswaard is zo toch een beetje de Unesco-hoofdstad van Nederland geworden!”, zegt burgemeester Anton Ederveen. “Trotsheid overheerst en het is een groot compliment naar de organisaties met al haar vrijwilligers die deze historie blijven voortzetten. Als gemeentebestuur zien wij het als onze opdracht voor de toekomst om het Corso en de Valkerij ook voor nieuwe generaties een verbindende rol te laten spelen binnen de gemeenschap.”

Brabantse identiteit

Gedeputeerde Stijn Smeulders van Cultuur, Sport, Vrije tijd en Erfgoed: “Wat geweldig dat de Nederlandse Corsocultuur en de Nederlandse Valkerij zijn toegevoegd aan de immaterieel erfgoedlijst van UNESCO. Ik wil graag de Valkerij, het Corso Valkenswaard en Corso Zundert van harte feliciteren met deze mooie erkenning. De organisaties en vrijwilligers achter de twee bloemencorso’s en de inwoners van Valkenswaard en Zundert mogen hier terecht heel trots op zijn. Dit erfgoed verbindt ons en zegt iets over onze Brabantse identiteit. De bloemencorso’s en de Valkerij zijn een goed voorbeeld hoe erfgoed een belangrijke bijdrage levert aan een Brabant dat voor zoveel mogelijk mensen een leuke en fijne plek is. Om te wonen, te werken en te bezoeken.”

Inspanningen

De inschrijvingen van de Nederlandse Corsocultuur en Valkerij zijn mede mogelijk gemaakt door de inspanningen van de landelijke overkoepelende organisaties en ondersteund door lokale deelnemers. Gemeente Valkenswaard is in beide dossiers prominent aanwezig met Stichting Bloemencorso Valkenswaard en het Valkerij- en Sigarenmakerij Museum. Anton Ederveen: “De aangesloten koepelorganisaties en huidige lokale vertegenwoordigers Gabriëlla Buijs en Kees Streng wil ik van harte feliciteren en bedanken voor hun inspanningen, met deze erkenning als resultaat.”

Corsocultuur

Het bloemencorso in Valkenswaard komt voort uit de bevrijding van deze plaats in september 1944. Na jaren van optochten met versierde fietsen en bolderwagens trok op 17 september 1953 het eerste bloemencorso door de straten van Valkenswaard. De wagens worden gebouwd door leden van veertien buurtschappen. Het samen bouwen versterkt de sociale cohesie en het bindt mensen. Om de jeugd te blijven interesseren bezoeken veel scholen tijdens de bouwperiode de tenten van de buurtschappen en zijn er speciale lesprogramma’s over het corso. Gemiddeld komen er zo’n 30.000 mensen naar de dahliaparade kijken.

Valkerij

Valkerij is oorspronkelijk de kunst van het vangen en africhten van valken voor de jacht. Brabanders speelden een aanzienlijke rol in vangst en handel van de valken. Het Kempische heidegebied, gelegen in de trekroute van de slechtvalk, was bij uitstek geschikt voor het vangen van slechtvalken. Vele vorstenhuizen maakten gebruik van Valkenswaardse valkeniers. Dat bracht welvaart in het dorp, terwijl de valkeniers ook in de eigen gemeenschap in aanzien stegen en belangrijke functies gingen uitoefenen. Vandaag de dag wordt de valkerij bedreven door hobbyisten en wordt de valkerij ingezet bij het bestrijden van vogeloverlast. 
Al zo’n 50 jaar herbergt het Valkerij- en Sigarenmakerijmuseum in Valkenswaard een waardevolle cultuurhistorische collectie over de valkerij, valkeniers en de rol van Valkenswaard als belangrijk centrum van Europese valkerij.

Contact

Valkenswaard: Corsocultuur en Valkerij beide op UNESCO lijst Immaterieel Erfgoed

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.