Het aanbieden van het bid is de volgende stap in het naar Nederland halen van de tweede editie van het Super WK, waarvan de eerste uitgave in 2023 plaats vindt in Glasgow (Schotland).

In een online bijeenkomst met de UCI in Aigle (Zwitserland) werd de kandidatuur door betrokken partijen toegelicht aan de hand van een aantal korte presentaties. Hierin werd onder meer aandacht besteed aan de grote mate van ervaring die alle partijen met het organiseren van (wieler)sportevenementen hebben en werd het bid financieel en organisatorisch onderbouwd. In aanwezigheid van UCI-voorzitter David Lappartient, UCI-directeur Amina Lanaya, UCI sports director Peter van den Abele en UCI WK-manager Morgane Gautier kwamen onder meer meervoudig wereldkampioen para-cycling Jetze Plat, KNWU-voorzitter Marc van den Tweel, KNWU-directeur Thorwald Veneberg en de Gedeputeerden Jan Markink (Gelderland), Joost van den Akker (Limburg) en Wil van Pinxteren (Noord-Brabant) aan het woord.

Sterker door sport

Gedeputeerde Wil van Pinxteren (Vrije Tijd, Cultuur en Sport): “Fietsen is, in al zijn verschijningsvormen, onlosmakelijk verbonden met Brabant. We hebben er echt een passie voor! Deze provincie heeft een groot aantal wieler-, MTB- en fietsclubs en veel actieve beoefenaars, zowel recreatief als competitief. BrabantSport is via TeamNL centrum Zuid partner van de KNWU op het gebied van talentontwikkeling voor BMX freestyle, BMX, veldrijden en wielrennen. Verder is Brabant de geboorteplaats van vele wielersterren zoals Marianne Vos, Twan van Gendt, Harrie Lavreysen en Steven Kruijswijk.”

“We zetten ons ook in voor het promoten van het recreatief, zakelijk en toeristisch fietsen. Dat doen we trouwens al jaren, bijvoorbeeld bij de EK veldrijden in 2018 en 2020. Ook hebben we die ambitie bij de mogelijke Vuelta-start in 2022 en bij het WK veldrijden in 2023. Met de Super WK wielrennen in 2027 kunnen we wederom maatschappelijk relevante side events koppelen aan een topsportevenement. Samen met onze steden en dorpen zorgen we er dan weer voor dat er genoeg te doen en te beleven is in Brabant, waar iedereen aan mee kan doen of van kan genieten. Zo maken we onze provincie sterker door sport!”

‘Hoge kwaliteit’

UCI-voorzitter David Lappartient toonde zich in een reactie enthousiast over de kandidatuur van de genoemde partijen en het gekozen motto Celebrate Cycling. “Namens de UCI juich ik de zeer hoge kwaliteit van de kandidatuur toe voor de organisatie van de UCI Wereldkampioenschappen Wielrennen 2027 van de Nederlandse provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland in samenwerking met de landelijke overheid en de KNWU. Deze kandidatuur sluit aan bij de rijke wielertraditie die Nederland kent. Het is een land waar de provincies en steden al decennialang tonen de wielersport hoog in het vaandel te hebben. Of het nu gaat om wedstrijden voor de absolute top, fietsen als vrijetijdsbesteding of het gebruik van de fiets als duurzaam vervoermiddel; Nederland loopt voorop. Uw land onderscheidt zich door de passie van de bevolking voor fietsen, ook dankzij de aanzienlijke investeringen van de overheden op dit gebied."

‘Nederland inspireert’

“De organisatie van het UCI Wereldkampioenschap Wielrennen in Nederland in 2027 kan van blijvende waarde zijn voor het land en voor de promotie van het wielrennen in het algemeen. Landen van over de hele wereld zouden kunnen profiteren van de inspiratie die Nederland biedt," besluit Lappartient.

'Uitdaging aangaan'

KNWU-directeur Thorwald Veneberg is blij met de positieve ontvangst van de gedane voorstellen. “Tijdens de bijeenkomst merkten we al snel dat onze voorstellen in goede aarde vielen en dat onze kandidatuur een serieuze optie is voor het Super WK van 2027. We staan met alle betrokken partijen klaar om de toegelichte plannen te realiseren, op het moment dat we definitief groen licht krijgen van de UCI. Nederland heeft zich de afgelopen jaren en zelfs decennia bewezen als toporganisator van sportevenementen."

"Het is op dit moment onbekend welke landen nog meer meedingen, maar de lat ligt hoog. Met alle partijen willen de uitdaging graag aangaan om van dit Super WK Wielrennen in 2027 een onvergetelijk en vooral geslaagd evenement te maken dat top- en breedtesporters inspireert om de fiets en de wielersport te omarmen,” sluit Veneberg mee af.

Contact

UCI toont zich enthousiast over bid Super WK Wielrennen 2027

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.