De uitreiking vond plaats tijdens de huldiging van de Brabantse deelnemers aan de Paralympische en Olympische Spelen in het PSV Stadion in Eindhoven. Lidewij, Margot en Sanne scharen zich daarmee in de rij van sporters die eerder de hoogste onderscheiding van de provincie ontvingen.

Lidewij Welten

De in Eindhoven geboren en in Valkenswaard opgeroeide aanvaller is een van de meest succesvolle hockeysters aller tijden. De gouden hockeymedaille van Tokyo is de derde gouden medaille die Lidewij wint. Ze is samen met Eva de Goede de enige hockeyster die deze prestatie heeft geleverd. Vlak voor de spelen kampte Lidewij nog met een ernstige blessure die normaal gesproken 6 tot 8 maanden herstel vergt. Zij stond er echter weer in 10 weken om vervolgens goud te veroveren. Niet onvermeld mag worden dat ze in 2015 ‘Worlds best hockeyplayer’ werd gekroond.

Margot van Geffen

De in Tilburg geboren 31-jarige bikkelharde middenvelder van de hockeydames is een kwelgeest voor vele tegenstanders. Begonnen bij Forward en via Den Bosch een vaste kracht geworden in TeamNL. Ze vindt het heerlijk om fysiek te spelen en is onvermoeibaar, en daarnaast ook mentaal supersterk. Bovendien is zij de DJ van het team, zorgt altijd voor een goede sfeer. Samen met het team heeft zij in Tokyo haar tweede gouden olympische medaille in de wacht gesleept in Tokyo.

Sanne Voets

Voor de 35-jarige paralympisch amazone uit Berghem was de grootste droom: goud prolongeren in Tokyo. En dat heeft ze gedaan! Daarnaast behaalde ze nog eens goud voor de individuele dressuur test en pakte zij zilver met de dressuurequipe. “Nooit meer paardrijden? Dat zullen we nog wel eens zien!” zei Sanne toen ze in 2001 een ongeluk kreeg waarbij ze bekneld raakte onder haar paard. De fysieke schade kwam bovenop de beperkte been- functies die ze sinds haar geboorte al had. Paardrijden zou nu zeker niet meer verstandig zijn. Maar langs de zijlijn zitten is niets voor Sanne. Ze vocht zich terug en reeg successen aaneen om tijdens deze Spelen met haar paard Demantur N.O.P. (afgekort DEM) maar liefst 2x goud en 1x zilver te halen. Haar paard Vedet, met wie ze in 2012 naar de Spelen ging, overleed afgelopen jaar op achttienjarige leeftijd. Sanne en haar paarden zijn een. De band is uniek. Dat Vedet overleed, was enorm zwaar.

Sporters ereburger van Brabant

Ook andere toonaangevende sporters kregen de provinciepenning en werden daarmee ereburger van Brabant. Het zijn Pieter van den Hoogenband, Anky van Grunsven, Leontien Zijlaard - van Moorsel, Michael van Gerwen, Jeffrey Herlings, Gerard de Rooy, Ranomi Kromowidjojo,Marianne Vos,Ireen Wüst,Kelly van Zon, Kenny van Weeghel, Rico Verhoeven en Dick Jaspers.

De provinciepenning

De provinciepenning is de belangrijkste onderscheiding van de provincie Noord-Brabant. De penning is een ontwerp van Niel Steenbergen. Op het midden van de penning staat een jongen, geflankeerd door 4 luiken. De middenstukken hiervan stellen ambachten voor, de zijkanten activiteiten uit het Brabantse leven.

Contact

Provinciepenning voor succesvolle paralympische en olympische sporters

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.