Stijn Smeulders, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant liet als eerste zijn handschrift achter en nam het scriptorium in gebruik.

Monnikenwerk

Het is monnikenwerk om al die handschriften te verzamelen en een nieuw lettertype te ontwerpen en dat is precies de achtergrond van dit initiatief. Want het waren de Brabantse monniken die honderden jaren geleden als eerste begonnen met schrijven en zo bijdroegen aan geletterdheid en de overdracht van kennis in Brabant. De schrijfruimte in het klooster noemden zij het scriptorium. Omdat 2021 het jaar van het Brabants kloosterleven is, pakken de Grafisch vormgevers de eeuwenoude traditie van een scriptorium weer op. Het nieuwe Brabantse lettertype zal als eerste worden toegepast in een speciaal ontworpen kersteditie van de straatkrant, die in december op heel bijzondere wijze onder de aandacht wordt gebracht.

Waarde van Verhalen

Het eerste Brabantse handschrift dat werd vastgelegd was van Stijn Smeulders, Brabants gedeputeerde Vrije tijd, Cultuur, Sport en Erfgoed. Hij vindt het van belang om de geschiedenis van Brabant door te geven aan nieuwe generaties. “Het Jaar van het Brabantse kloosterleven, waar dit project onderdeel van is, is een mooi voorbeeld van het verzamelen en delen van onze gezamenlijke verhalen over het erfgoed van Brabant. Zo maken we van Brabant voor iedereen een fijne en leuke plek om te zijn.”

Kom langs

Scriptorium reist door heel Brabant. Kom langs voor een digitaal handschrift. En bekijk daarvoor de agenda op: graphicmatters.nl

Contact

Nieuw Brabants lettertype is monnikenwerk

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.