Dongecentrale luchtfoto Vertegenwoordigers van de provincie, BOEi, Risk Factory en Fijnevent.

Foto Dongecentrale: Jeroen van Eijndhoven/Beeld Werkt

De Veiligheidsregio initieert in het ketelhuis van de Dongecentrale een educatie- en belevingscentrum voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 (Risk Factory). Fijnevent gaat in het aangrenzende machinehuis congressen en evenementen organiseren. De machines en installaties van de voormalige elektriciteitscentrale uit de jaren ‘30 van de vorige eeuw blijven zoveel mogelijk intact, terwijl de beide ruimtes aan de moderne eisen van de huurders worden aangepast. Zo wordt in het machinehuis de beganegrondvloer op één hoogte gebracht, krijgt het gebouw een aantal nieuwe deuren en zijn de installaties straks te zien, maar niet meer te betreden voor bezoekers. Beide partijen krijgen een eigen entree en parkeergelegenheid op het terrein. Foto: Jeroen van Eijndhoven/Beeld Werkt

Behouden voor toekomstige generaties

Stijn Smeulders, gedeputeerde Provincie Noord-Brabant: “Energieproductie van de Dongecentrale is essentieel geweest voor de industrialisering en elektrificering van Brabant. Door het gebouw te behouden en een nieuwe bestemming te geven blijft dat verhaal behouden voor toekomstige generaties.”

Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur BOEi: “Een pluim voor beide huurders dat zij het avontuur aan willen gaan en straks een unieke ruimte gaan betrekken. Door de herbestemmingen als educatiecentrum en evenementenlocatie kunnen straks veel meer mensen van het gebouw en de omgeving genieten. Nu het kantoorgebouw ook verhuurd is, ontstaat hier echt nieuwe energie.”

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.