Deze video gaat over Portret van kunstenaar en ontwerper Bart Hess

Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Noord-Brabant, reikte de Designprijs uit in Design Museum Den Bosch. Hiermee werd ook de presentatie geopend, die door Bart Hess is samengesteld. Als gearriveerd ontwerper is de kunstenaar al verschillende keren in Design Museum Den Bosch te zien geweest. Daarom geeft hij een podium aan 3 door hem geselecteerde aanstormende talenten: Fransje Gimbrère, Joep Truijen en HIPS (Clémentine Schmidt & Josse Vessies). Net als in het werk van Hess staat bij hen een nieuwsgierige, maar kritische blik op de toekomst centraal. De presentatie is tot en met 19 september 2021 te zien.

Bart Hess

Bart Hess (Geldrop, 1984) volgde zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven, in de richting 'Man and Identity'. Zijn werk begeeft zich op het snijvlak van vormgeving, mode en beeldende kunst. Al vroeg in zijn carrière werkt Hess samen met andere ontwerpers, waaronder Nick Knight, Iris van Herpen en Walter van Beirendonck. Hess oogstte veel internationale lof voor de slijmjurk die hij ontwierp voor Lady Gaga en zijn ‘bodysculptures’ voor Nationale Opera & Ballet. “Bart Hess doet de wereld versteld staan met zinnenprikkelend en revolutionair design”, stelt juryvoorzitter Maarten Hartveldt. Voor Hess betekent de erkenning veel: “Ik vind het heel speciaal om de Designprijs te ontvangen voor het oeuvre dat ik in 15 jaar tijd heb opgebouwd. Zeker als ik zie wie mijn voorgangers van deze prijs zijn.”

Naast het filmportret van Bart Hess is er ook nog een videoverslag gemaakt van de uitreiking. Dat is te bekijken via YouTube.

Designprijs Noord-Brabant

De Designprijs wordt iedere 2 jaar toegekend, beurtelings aan een gearriveerd ontwerper (in 2017 aan Piet Hein Eek) en aan een aankomend talent (in 2019 aan Simone Post). De prijs bestaat uit een wisseltrofee: een zwaard dat ontworpen is door kunstenaar Ted Noten. Het zwaard staat symbool voor het 'design gilde', waartoe Hess is geridderd. Daarnaast ontving hij een door Noten vervaardigd medaillon dat is ingelegd met diamantachtige steentjes. Deze staan symbool voor het betoverende werk van Hess. Aan de prijs is een bedrag van € 10.000 verbonden. De jury bestond dit jaar uit Maarten Hartveldt, Marleen Hartjes, Katja Lucas, Frans Bevers en Timo de Rijk.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de 12 provinciale afdelingen. Zie ook www.cultuurfonds.nl/noordbrabant

Contact

Designprijs Cultuurfonds Noord-Brabant voor Bart Hess

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.