v.l.n.r.v.b.n.o:
Archieffoto Moederheil, het doorgangshuis in Breda; Muurschildering van Blind Walls Gallery door Zenk One in de Picenistraat in Breda (foto: Edwin Wiekens); Planciusplein in de wijk Heuvel, een naoorlogs gebied met bijzondere cultuurhistorische betekenis. Hier komt de 100e muurschildering van Blind Walls Gallery; Anouk van der Berg, regisseur van Moederheil (foto: Rob ten Broek).


Het is elk kwartaal mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen voor een project. De criteria waar een aanvraag aan moet voldoen, zijn te vinden op de website van het Cultuurfonds. Hieronder worden enkele opvallende projecten toegelicht waar het bestuur deze keer van onder de indruk was. Bekijk de volledige lijst met toekenningen uit deze 2e ronde op cultuurfonds.nl.

Blind Walls Gallery

Blind Walls Gallery uit Breda kan voor de muurschildering op het Planciusplein rekenen op een bijdrage van € 5.000.
In 2021 realiseert Blind Walls Gallery de honderdste muurschildering in de openbare ruimte van Breda. Deze mijlpaal wordt op bijzondere wijze gevierd op het Planciusplein. De wijk Heuvel wordt door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed gezien als naoorlogs gebied met bijzondere cultuurhistorische betekenis. De muurschildering maakt bewoners - en bezoekers - bewust van de bijzondere historische waarde. Ook worden zij betrokken bij het realisatieproces, een pop-up expositie en de onthulling van het kunstwerk.

‘Addy Kleijngeld – de documentaire’

Stichting Puur Brabants uit Helmond ontvangt voor ‘Addy Kleijngeld – de documentaire’ een bijdrage € 8.500.
De Helmonder Addy Kleijngeld (1922-1977) was in de jaren 50 beroemd in Nederland vanwege zijn virtuoze accordeonspel. Ter ere van zijn 100ste geboortedag wordt een documentaire gemaakt, die het leven en werk toont van de muzikant. Kleijngeld verkocht niet alleen miljoenen platen, maar stond later als producer bij platenmaatschappij CNR ook aan de wieg van menig grote naam, zoals Pierre Kartner, Gert & Hermien en Heintje, van wie hij tevens de manager was. De documentaire wordt uitgezonden door diverse regionale omroepen en publieke omroepen in Nederland, Duitsland en België.

Moederheil

Stichting Bureau Pees uit Breda kan voor de theaterproductie Moederheil rekenen op een bijdrage van € 5.000.
Tussen 1956 en 1984 werden er in Nederland zo’n 15.000 kinderen die geboren zijn in doorgangshuizen als Moederheil in Breda, afgestaan voor adoptie. De voorstelling toont verhalen van de destijds geadopteerde kinderen en hun afstandsmoeders. Bijzonder is dat er 50- en 60-plussers meespelen die destijds in Moederheil zijn geboren en afgestaan. Ook van cruciaal belang is de locatie: de voorstelling speelt in de voormalige tuin van het doorgangshuis aan de Valkenierslaan in Breda. Een speciale expositie/publicatie van destijds stiekem genomen foto’s van kinderen in Moederheil omlijst de voorstelling, evenals een podcast met diverse betrokkenen.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de BankGiro Loterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de 12 provinciale afdelingen. 

Contact

Cultuurfonds Noord-Brabant ondersteunt 74 projecten

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.