V.l.n.r.: Pieter van den Broek, Jacques Rovers, Tony Vaessen, Ina Adema (commissaris), Ineke Strouken, Liesbeth Schreuder en Jan van Eijck.

De onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor cultuur en natuur in de provincie.

In 2020 konden de Brabant Bokalen vanwege de coronamaatregelen niet worden uitgereikt. Daarom werden er dit jaar zes vrijwilligers in het zonnetje gezet. Het Paradox Jazz Orchestra verzorgde de muzikale omlijsting van de feestelijke middag. Bram van de Glind, winnaar van de Conservatorium Talent Award 2021, was gastsolist. Vanwege de huidige coronasituatie was er geen publiek bij de uitreiking, die via een livestream te volgen was. De livestream is terug te bekijken via: https://vimeo.com/651284809

Brabant Bokalen 2020:

Pieter van den Broek (Bergeijk) ontving de Brabant Bokaal voor zijn jarenlange inzet en passie voor de muziek en het culturele verenigingsleven én voor zijn inspirerende spilfunctie in muziekeducatie voor jonge muzikanten in de regio Bergeijk.

Ineke Strouken (Oirschot) kreeg de onderscheiding voor haar gedreven, vasthoudende en langdurige inzet voor het Brabants immaterieel erfgoed, waaronder tradities uit het dagelijkse leven. Door haar bijdrage is de maatschappelijke relevantie van levend erfgoed op de kaart gezet.

Tony Vaessen (Waalre)
werd geëerd voor zijn bijzonder indrukwekkende bijdrage aan het gildewezen en de volkscultuur in Brabant en ver daarbuiten, in het bijzonder als hoofdman bij het Sint-Martinusgilde uit Waalre. Daarnaast is Vaessen actief als vicevoorzitter bij de Stichting Herdenking Brabantse Gesneuvelden.

Brabant Bokalen 2021:

Jacques Rovers (Breda) kreeg de Bokaal voor zijn grote bijdrage aan het in kaart brengen van de ontwikkeling van de flora en vegetatie in de regio West-Brabant en zijn inspirerende overdracht van deze kennis.

Liesbeth Schreuder (Waalre) ontving de onderscheiding voor haar grote, gepassioneerde inzet voor de beeldende kunst in Eindhoven en omgeving.

Jan van Eijck (Goirle) werd geëerd voor zijn jarenlange verdiensten voor en vele publicaties over de historie en het cultureel erfgoed van Brabant, en Goirle in het bijzonder.

De Brabant Bokaal

De Brabant Bokaal is een onderscheiding die het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant jaarlijks toekent aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. De onderscheiding wordt sinds 2008 uitgereikt. De laureaten van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders.

De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel project. In 2021 werd ‘Boeken in Brabant’ georganiseerd in de Tilburgse LocHal. De bokalen en de bijpassende draagspeld zijn ontworpen door de Brabantse kunstenaar Eelco Veenman.

Contact

Brabant Bokalen van het Cultuurfonds uitgereikt aan zes bevlogen Brabanders

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.