Jeroen Thijssen schrijft tweede Brabants Boek Present

Het doel is om elk jaar Brabants literair toptalent een schrijfopdracht te geven en vervolgens op een laagdrempelige manier te presenteren aan een groot publiek.
Lezers in Brabant die voor €12,50 boeken aanschaffen in de boekwinkel krijgen het geschenk van zaterdag 5 t/m zondag 13 september 2020 gratis mee in de Brabantse boekwinkels.
'De terugkeer' is een intrigerend familieverhaal dat speelt in Brabant. Wanneer Simon naar Nederland komt om afscheid van zijn stervende moeder te nemen, ziet hij voor het eerst sinds 25 jaar zijn broer en zus terug. Na de mysterieuze dood van hun vader viel het gezin uit elkaar en emigreerde Simon naar Indonesië. Aan het sterfbed van zijn moeder kan Simon zijn broer Thieu niet langer uit de weg gaan. Welke rol speelde hij eigenlijk bij de dood van hun vader? Simons zus Josje mijdt alle gesprekken over het verleden, zozeer dat het op gaat vallen. En wat is er gebeurd in de schuur?

Nieuw werk

Doel van de traditie is om Brabants literair toptalent een kans te geven nieuw werk te schrijven, bedoeld voor een groot publiek in de provincie. Wim van de Donk, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant: "Brabant kent veel getalenteerde schrijvers. Zij verdienen het om door vele Brabanders gelezen te worden.”
In januari 2020 maakte een Brabantse jury de keuze voor Thijssen. Jurylid André Stikkers van boekhandel Adr, Heinen in ’s-Hertogenbosch: ,,Jeroen Thijssen is een veelzijdige Bossche auteur die het vermogen heeft om niet voor de hand liggende onderwerpen in prachtig proza toegankelijk te maken voor een breed publiek.”

Over de schrijver

Jeroen Thijssen (1959) is historicus, schrijver en journalist en woont in ‘s-Hertogenbosch. Hij schreef onder andere voor het magazine Kassa en meer dan vijftien jaar voor dagblad Trouw. Eerder schreef hij de romans Broeder (2007) en het veelgeprezen Solitude (2014). In zijn laatste boek Hazer (2017) beschrijft hij hoe de kraakbeweging zijn eigen ondergang tegemoet gaat en het moeizame verloop van de opbouw van een gemeenschap in de jaren tachtig. Zijn korte verhalen verschenen in de literaire tijdschriften Tirade en De Revisor. Boeken van Thijssen stonden op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en de Brusseprijs.

Deze editie van het Brabants Boek Present komt tot stand in samenwerking met Uitgeverij Nieuw Amsterdam.
Vorig jaar werd het eerste present geschreven door de Eindhovense schrijver Henk van Straten.
Meer informatie op Brabantsboekpresent.nl.

Bekijk ook de bijbehorende video.


Contact

Jeroen Thijssen schrijft tweede Brabants Boek Present

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord gebruik dan ons contactformulier ;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • u kan contact opnemen met de webredactie om uw reactie te laten verwijderen.