Gedeputeerde Christophe van der Maat, wethouders Ted van de Loo (Hilvarenbeek) en Ad van Beek (Oirschot) en Eric van Avendonk, directeur bij BAM Infra Regionaal gaven vanochtend het startsein voor het herinrichten van de provinciale weg. De provincie investeert bijna € 21 miljoen in de weg en omgeving. Zo worden rotondes aangelegd, verkeerslichten geplaatst, de oversteekbaarheid in de dorpen verbeterd, fietspaden waar mogelijk verbreed en de openbare ruimte vergroend. Ook de aansluitingen van de N395 op de N269 (Hilvarenbeek), de A58 (Oirschot) en Industrieterrein De Scheper en Wintelresedijk worden aangepast.
Voor het hele traject wordt stil asfalt gebruikt. De provincie heeft daarnaast eerder al € 235.000 extra beschikbaar gesteld om het kappen van 185 bomen te compenseren. Een deel van het gekapte hout wordt gebruikt voor bankjes langs de route. “We hebben veel met elkaar gesproken over de N395, met name over het kappen van bomen. Dat is ook voor de provincie geen makkelijke beslissing“, zegt gedeputeerde Christophe van der Maat. “Goed dat er nu een begin wordt gemaakt met de aanpak van deze weg.”

Natuurcompensatie

Wethouder Ted van de Loo: “Het kappen van bomen was inderdaad een heikel punt, daarom heb ik me onder meer sterk gemaakt voor de landschappelijke kwaliteit. Dat is naast verkeersveiligheid en leefbaarheid voor ons een belangrijk punt bij deze reconstructie. Er ligt nu een plan dat voor iedereen aanvaardbaar is, mede dankzij belangenorganisaties zoals  Wij-wel. Daarnaast wens ik de Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek (VNMH) en het B-team veel succes met de uitvoering van de natuurcompensatie bij natuurgebied Turkaa”.

Verbinding en zo min mogelijk hinder

Wethouder Ad van Beek van Oirschot: “De herinrichting maakt de gemeente Oirschot (en de Beerzen) veiliger en beter bereikbaar. Daarnaast verbindt de nieuwe weg en omgeving het dorp en haar inwoners beter, de verbinding met elkaar is een van de kernwaarden van onze gemeenschap. Ik ben trots op het resultaat dat we mede hebben bereikt met behulp van Dorpsraad Oostelbeers, Initiatiefgroep Dorpshart Middelbeers en buurtbeheer Middelbeers.”

Omleiding

De werkzaamheden aan de N395 vinden plaats in verschillende fases. Vanaf 26 juni wordt de aansluiting op de N269 bij Hilvarenbeek een weekend afgesloten. Om hinder van doorgaand verkeer tijdens de werkzaamheden te beperken, wordt een grootschalige omleidingsroute ingesteld over de A58 tussen Tilburg en Oirschot. Bestemmingsverkeer volgt een lokale omleidingsroute. Fietsers kunnen tijdens de werkzaamheden over het algemeen doorrijden via de huidige routes. Eric van Avendonk: “Met de aanpak van onze werkzaamheden denken we vanuit de omgeving en niet vanuit de techniek. En bij die aanpak staat veiligheid op nummer één, zo pakken we de minst veilige locaties als eerste aan. En we zorgen ervoor dat inwoners en bedrijven in de omgeving en de weggebruikers zo min mogelijk hinder ervaren van onze werkzaamheden.” Naast veiligheid en omgeving is er ook veel aandacht voor milieu. Door inzet van schoon materieel en gebruik van andere materialen wordt er veel minder CO2 uitgestoten.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.brabant.nl/n395. U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief of de ‘BAM infra projecten’ app downloaden.

Contact

Start werkzaamheden N395: verbeteren leefbaarheid en veiligheid

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.