De 8,5km lange nieuwe weg wordt aangelegd om de doorstroming van verkeer, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in het grenscorridor gebied tussen België en de A67 bij Veldhoven te verbeteren.

Juryrapport

Deze Duurzame parel is een mooie kroon op de titel ‘meest duurzame opdrachtgever’ die de provincie de afgelopen 2 jaar al 2 keer ontving. De prijs laat zien dat het duurzaam aanbesteden zich dus daadwerkelijk vertaald in de uitwerking van een project en de werkwijze van de totale organisatie.
De onafhankelijke jury met deskundigen van zowel de kant van opdrachtgevers als marktpartijen, geeft in haar juryrapport aan: “De provincie Noord-Brabant en Boskalis Nederland hebben op overtuigende wijze aangetoond te werken volgens de transitielijnen van de green deal duurzaam GWW 2.0. Maar naast de aandacht voor waardecreatie door duurzaamheidsmaatregelen, is het misschien wel het allerbelangrijkste dat dit project onderdeel is van de structurele verduurzaming van het totale werkpakket van beide partijen. Duurzaamheid als 'business as usual'. Dus niet alleen bij een project, maar als onderdeel van de manier van werken van de totale organisatie. Dat laten deze partijen zien. Dit is waar we met de hele sector eigenlijk naar toe willen gaan.”

Contract: eisen en kansen

De provincie heeft vanaf de start al de ambitie om de nieuwe N69 uit te voeren als meest groene en duurzame weg van Brabant. Het contract bevat diverse eisen waaraan de opdrachtnemer minimaal moet voldoen. Daarnaast heeft de provincie in de aanbesteding de markt uitgedaagd om samen te komen tot een duurzame invulling van de opgave. Boskalis Nederland heeft deze uitdaging opgepakt, dat onder meer blijkt uit:

 • 25% CO2 reductie t.o.v. het referentieontwerp.
 • Energie-neutrale weg door integratie van zonnepanelen in de geluidsschermen van 2 grote beekdalbruggen die samen meer opleveren dan nodig is voor de gebruiksfase van de weg (verlichting en pompinstallaties).
 • 90% van alle toegepaste grondstoffen bestaat uit hergebruikte materialen.
 • Ontwikkeling en realisatie van 3 toonaangevende duurzame innovaties op het gebied van asfalt en beton. 
 • Diverse maatregelen die meerwaarde bieden aan de natuur en biodiversiteit rondom de Nieuwe Verbinding N69, zoals extra fauna passages en hopovers.

Zie ook: www.duurzaamgww.nl/twee-winnaars-duurzame-parels-2021

Contact

Provincie en Boskalis winnen Duurzame parel met Nieuwe Verbinding N69

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.