vlnr gedeputeerde Christophe van der Maat, Wikke van der Kolk, burgemeester Caroline Van den Elsen, Jonna van der Kolk en Wethouder Marius Tielemans
Deze video gaat over Nieuwe randweg N605 om Boekel gereed

De bouw van de provinciale weg ten westen van het dorp heeft een klein jaar geduurd. Gedeputeerde Christophe van der Maat en wethouder Marius Tielemans haalden samen symbolisch de bouwhekken weg, waarna drie Boekelse kinderen en burgemeester Caroline van den Elsen als eersten het nieuwe asfalt betraden. De kinderen hadden eerder deze maand een brief geschreven aan de gemeente met de vraag of ze een keertje over de weg mochten, voordat auto’s en vrachtwagens er bezit van nemen.

Na de kinderen volgden de bestuurders en Roelant Veldboer, directeur Dura Vermeer Regio Zuidoost. Zij maakten een wandeling over de weg, gevolgd door andere belangstellenden. Op bordjes langs de route stond informatie over de weg, over maatregelen voor flora en fauna en over duurzame toepassingen. Van der Maat: “Het afgelopen jaar is keihard aan de randweg gewerkt en eindelijk is het zover. Vanaf maandag kunnen alle inwoners van Boekel de voordelen ervaren. De nieuwe weg leidt het auto- en vrachtverkeer om het centrum van Boekel heen en verbetert zo de veiligheid en leefbaarheid in het dorp.” Dat beaamt wethouder Marius Tielemans. “Ik ben blij dat na jaren van voorbereiding de Randweg Boekel nu een feit is. De verkeersveiligheid in het centrum is er enorm bij gebaat en het biedt ontwikkelingsruimte voor de toekomst van Boekel.”

Randweg met geluidsreducerend asfalt en natuurmaatregelen

De nieuwe N605 Randweg Boekel is een enkelbaans 80-kilometerweg met 1 rijstrook per richting. De weg wordt uitgevoerd met geluidsreducerend asfalt. De randweg begint bij de kruising Gemertseweg (N605) met de Mutshoek en loopt dan in noordwestelijke richting. Ongeveer ter hoogte van Molenakker sluit de randweg weer aan op de N605. Daartussen sluiten rotondes aan op bedrijventerrein De Vlonder en de Erpseweg. De bouw heeft ongeveer € 17 miljoen gekost.

Het volledig tracé is afgerasterd om aanrijdingen met dieren, met name dassen, te voorkomen. Via faunapassages kunnen dieren de weg passeren. Stichting D’n Eik heeft nestkasten opgehangen voor dwergvleermuizen, huismussen, steen- en kerkuilen die leefden in de panden die zijn gesloopt voor de aanleg van de randweg. Bovendien wordt geïnvesteerd in het gebied rondom de weg. Enkele percelen zijn ingericht met water en groen en wandel- en fietsroutes worden aangekleed en krijgen bewegwijzering.

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.