Pilot innovatieve verlichting langs fietspad N639

Langs de N639 tussen Chaam en Ulvenhout stonden lantaarnpalen, maar die zijn volgens provinciaal beleid weggehaald bij de reconstructie in 2019. Het strooilicht van de hoofdrijbaanverlichting dat op het fietspad viel, verdween daarmee ook. Dat leidde bij fietsers tot een gevoel van onveiligheid, onder wie veel schoolgaande jeugd. Daarop hebben gedeputeerde Christophe van der Maat en wethouder Frank van Raak van de gemeente Alphen-Chaam afgesproken dat de gemeente een voorstel zou doen voor innovatieve verlichting van het fietspad.

Interessant experiment

Het licht schijnt harder of zachter op verschillende momenten en plekken en de selectieve verlichting is op afstand bestuurbaar. De provincie draagt € 90.000 bij aan de pilot, de gemeente neemt het beheer en onderhoud gedurende de levensduur van de installatie voor haar rekening. Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Het is een interessant experiment dat zou kunnen leiden tot wijziging van beleid omtrent het onderhouden van de provinciale infrastructuur. Daarnaast is het natuurlijk prettig dat hiermee ook het gevoel van onveiligheid wordt aangepakt.” De pilot wordt in september 2021 geëvalueerd.

Veilig gevoel

Wethouder Van Raak is enthousiast over de steun van de provincie. “We zijn erg blij dat we voor aanvang van de winterperiode aan de slag kunnen met de aanleg van de verlichting langs het fietspad aan de provinciale weg. Met een goed zichtbaar fietspad geven wij onze schoolgaande jeugd weer een veilig gevoel op weg naar school.”

Contact

Pilot innovatieve verlichting langs fietspad N639

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.