Er was sprake van een topjaar, wat onder meer terug was te zien in de waarderingscijfers. Nu met de aangekondigde komst van vaccins er licht aan het eind van de tunnel lijkt te zijn, is er de hoop dat de situatie in 2021 verbetert en het Brabantse OV voort kan bouwen op 2019.

Wat zijn dan de belangrijkste conclusies van het onderzoek? Dat niet alleen de reizigersgroei doorzette en de klanten het OV hoger waardeerden, maar ook dat busreizigers de dienstregeling meer betrouwbaar vonden. Verder nam het aantal uitgevallen ritten af net als het aantal klachten. Bovendien nam het aantal ernstige incidenten nog verder af. De resultaten uit het jaarlijkse onderzoek staan in het trendrapport ‘Bussen in Brabant. Trends in het regionaal OV 2012-2019’ van de provincie Noord-Brabant. Hierin zijn tellingen, onderzoeken en enquêtes verwerkt.

Meer reizigers

Het aantal reizigers nam in 2019 fors toe, terwijl het totale aanbod aan bussen gelijk bleef. Er bleven dus minder plekken leeg. Ook het aantal reizigerskilometers nam verder toe. De reizigersgroei is vooral te zien bij de Bravodirect-lijnen, met een toename van bijna 5 % zonder dat er dat jaar nieuwe HOV-lijnen bijgekomen zijn. Wel zijn frequenties verhoogd en is de kwaliteit verder verbeterd.

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid is verder toegenomen. De trendmatige afname van de aankomstpunctualiteit lijkt tot stilstand te komen. In Zuidoost-Brabant is het in 2019 gelukt om de aankomstpunctualiteit, na een jarenlange afname, om te buigen naar een verbetering. Het aantal te vroeg vertrokken bussen neemt in twee van de drie concessies af. Vooral in Oost- en West-Brabant is dit een flinke verbetering.

Aandachtspunten

Aandachtspunten zijn er natuurlijk ook. De tevredenheid over reisinformatie bij vertragingen en rituitval blijft laag. Gelukkig zien we de rituitval weer afnemen, waarmee een jarenlange trend lijkt te zijn doorbroken. Dat neemt niet weg dat de rituitval, onder andere veroorzaakt door verkeersdrukte, ook in 2019 nog steeds ruim boven de percentages uit 2016 en 2017 zit. Hier blijft de provincie samen met de vervoerders aan werken.

Lees hier het hele trendrapport Bussen in Brabant. Trends in het regionaal OV 2012-2019’

Contact

Groei aantal reizigers Brabants OV in 2019

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.