Fietsers geven mening over toekomstige snelfietsroutes

Er zijn metingen uitgevoerd op de toekomstige snelfietsrouteverbindingen Bergen op Zoom – Roosendaal, Breda- Etten-Leur, Cuijk – Nijmegen, Tilburg- Oosterhout, Zaltbommel – ‘s-Hertogenbosch en Tilburg – Oisterwijk. De bedoeling is deze resultaten te vergelijken met de beleving over een paar jaar, als de snelfietsroutes klaar zijn. Eerder is er al een zogenaamde nulmeting uitgevoerd op de routes Eindhoven-Helmond, Uden-Veghel, Nistelrode-Uden. Tilburg-Waalwijk, Waalwijk-Den Bosch en Breda-Tilburg.

Resultaten nulmeting

Als totaalscore krijgen de routes een rapportcijfer tussen 4,9 en 7,1. Op de vraag naar verbeterpunten scoort vooral het vergroten van de veiligheid van de route hoog, evenals beter onderhoud en een hogere kwaliteit. Als reden om te kiezen voor de betreffende route wordt het vaakst ‘het is de kortste route’ als antwoord gegeven, direct gevolgd door ‘het is de snelste route’. ‘Aantrekkelijk’ of ‘rustig’ worden duidelijk minder vaak als reden gegeven, maar de route tussen Cuijk en Nijmegen, en in iets mindere mate de route tussen Tilburg en Oisterwijk, wordt aantrekkelijkheid wel genoemd.

Alle resultaten zijn opgenomen in een rapport. Per route is een factsheet gemaakt met de belangrijkste resultaten. Kijk hiervoor onder dit artikel.

Opnieuw meten als snelfietsroutes klaar zijn

De aanleg van de snelfietsroutes vraagt een flinke investering van de gemeenten en de provincie en daarom is het belangrijk te weten wat het effect is van de routes. Als de routes aangelegd zijn, wordt er een nieuwe meting gehouden. Dan wordt duidelijk wat de fietsers vinden van de nieuwe routes. Behalve dit onderzoek naar de mening en ervaring van fietsers worden er ook tellingen gedaan. Hiervoor zijn tellussen op het wegdek aangebracht. Daarnaast worden ook GPS-gegevens van fietsers met een fietsapp verzameld en geanalyseerd. Daarmee kunnen fietsstromen in kaart worden gebracht en ook gegevens over de snelheid en gekozen routes van fietsers worden vastgesteld.

Contact

Fietsers geven mening over toekomstige snelfietsroutes

Zie ook

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.