Zelfrijdende minibus in havengebied Drimmelen

Het is de eerste keer in Nederland dat een zelfrijdende bus in zo’n complexe omgeving en met andere weggebruikers rond gaat rijden.

Nieuwe vorm mobiliteit

In het landelijke gebied komt het aanbod aan openbaar vervoer niet altijd overeen met de behoeften van de inwoners. Voor de verwachte uitdaging op het gebied van vervoer en mobiliteit in de toekomst is het belangrijk om te investeren in innovatie. Met deze proef willen de partners ervaring opdoen met deze nieuwe vorm van mobiliteit. En voor Drimmelen is het een mooie voorziening midden in het toeristische seizoen.

Samenwerking

Er is van deze proef veel te leren. Daarom werkt gemeente Drimmelen voor deze proef samen met partijen die kennis hebben over dit onderwerp of dit graag op willen doen. Dat zijn onder andere de provincie Noord-Brabant, Future Mobility Network, BUAS, Arriva en TU Delft. Het project wordt gerealiseerd met financiële steun van de provincie Noord-Brabant en Regio West-Brabant.

Het voortraject heeft al veel waardevolle gegevens opgeleverd voor alle partners binnen dit project. Dit zijn onder andere inzichten over wat zelfrijdend vervoer vraagt van de omgeving waar het in rijdt. Nu de zelfrijdende bus daadwerkelijk rond gaat rijden en passagiers gaat vervoeren kan verder onderzoek gedaan worden naar onder meer de beleving, het gemak en comfort van inzittenden, het gedrag van andere weggebruikers en de functionaliteit in relatie tot gebiedsontsluiting en (last mile) openbaar vervoer.

Experimenten gedeelde mobiliteit

Door te experimenteren met verschillende mobiliteitsconcepten wil de provincie praktijkervaring opdoen voor het realiseren van de visie ‘Gedeelde mobiliteit is maatwerk’. De provincie heeft in samenspraak met deskundigen en reizigers een nieuwe visie  opgesteld, die inspeelt op de opkomst van mobiliteit als dienst en de nieuwe technieken die het mogelijk maken om eenvoudiger, anders en flexibel te reizen. In de visie zet de provincie de kaders uiteen voor de ontwikkeling van gedeelde mobiliteit. Dit is het huidig openbaar vervoer, maar ook nieuwe vormen, zoals flexibel busvervoer, zelfrijdend vervoer en deelsystemen. De provincie wil toe naar het slimste en duurzaamste mobiliteitssysteem van Europa, waarin de reiziger centraal staat, met een passend aanbod voor alle reizigers. Zo houden we Brabant bereikbaar, zorgen we voor een sterke economie en kunnen mensen blijven meedoen aan de samenleving.

Contact

Zelfrijdende minibus in havengebied Drimmelen

Reacties (2)

 1. Webredactie Provincie Noord-Brabant
  07-08-2019 07:18 uur

  @Danël - De routes in Drimmelen zijn inderdaad niet de eerste in gemengd verkeer, maar het is wel de eerste keer in zo’n complexe omgeving. Het is de eerste proef met een rotonde, een ingewikkeld plein en met de drukste wegen.

 2. Daniël Koelikamp
  06-08-2019 10:35 uur

  Leuk dat Noord-Brabant nu ook een shuttleproject heeft. Kunnen we mooi kennis uitwisselen op dit vlak. Er staat wel een fout in de tekst hierboven, want het is zeker niet de eerste keer dat een shuttle in een dergelijke omgeving rondrijdt. In Noord-Nederland zijn we nu drie jaar hiermee bezig. Zie voor meer informatie ook www.at-north.nl of stem even af met jullie interne collega's die wij regelmatig spreken.

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.