Foto: Hein van Bakel

Deze week zijn de eerste woningen geplaatst: 10 woningen bij Prisma op Landpark Assisië in Biezenmortel en 5 op Het Rijtven in Deurne (2 voor vrijwilligers, 3 voor cliënten), een locatie van ORO. Beide organisaties bieden zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Stijn van Kreij – initiatiefnemer Butterfly Effect: “De bewoners van de huizen noemen we butterfly verbinders. Zij doen dit omdat zij het verschil willen maken voor de bewoners met een beperking die op deze locaties wonen. Daardoor krijgen de cliënten van Prisma en ORO meer persoonlijke aandacht en een rijker sociaal leven. Bovendien dragen de vrijwilligers bij aan het werkplezier van medewerkers in de zorg, die onder steeds grotere druk staan. Met de plaatsing van deze eerste 15 woningen zetten we een belangrijke stap in onze ambitie om overal in Nederland zorgzame gemeenschappen te realiseren.”

Butterfly effect

Prisma ging als eerste zorgorganisatie de samenwerking met Butterfly Effect aan, en met de realisatie van de eerste tiny houses op het landelijk gelegen Landpark Assisië gaat een droom in vervulling. Brigite van Haaften - lid Raad van Bestuur Prisma: "Het is de overtuiging van Prisma dat innovatie, vernieuwing en transitie tot stand komen in de ontmoeting tussen ‘werelden’. Het Landpark biedt ons de ruimte om nieuwe vormen van zorg en samenleven dichter bij elkaar te brengen. Het plaatsen van 10 woningen voor vrijwilligers op het Landpark geeft vorm aan onze ambitie om samen te werken met mensen die willen bijdragen aan deze bijzondere gemeenschap." De 5 woningen bij ORO zullen deels worden bewoond door cliënten die als vrijwilliger een bijdrage gaan leveren aan de andere bewoners van het Rijtven, naast de butterfly verbinders die hier komen wonen. Jan Roelofs, Bestuurder ORO: “Met dit project ontwikkelen we bij ORO een nieuwe gemeenschap, waarbinnen mensen zonder en mensen met een beperking samenleven en waarde toevoegen aan elkaars leven. Hoe mooi is dat?”

Sociale financiering

Deze vorm van financiering past in een trend waarbij de overheid fungeert als sociale financier, waardoor andere financiers gevraagd worden om ook te investeren in oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Gedeputeerde Erik Ronnes van Wonen: “Deze nieuwe woonvorm speelt goed in op sociaal-maatschappelijke behoeften en met onze inzet helpen we de sociale veerkracht van Brabant te versterken. Het concept past ook helemaal in het actieprogramma Nieuwe Woonvormen en Zelfbouw van de provincie. Met 100 huizen heeft Butterfly Effect een bescheiden aandeel in het oplossen van het woningtekort maar het jonge bedrijf combineert op een nieuwe manier kennis van zorg, vrijwilligerswerk en flexibel vastgoed.”

Stijn van Kreij: “De support van sociale financiers is cruciaal om de problemen in de zorg op te lossen en de ontwikkeling van zorgzame gemeenschappen te versnellen.” De butterfly-woningen worden gebouwd in de fabriek van Barli in Uden en kant-en-klaar afgeleverd op beide locaties. Vanaf 1 januari zullen de bewoners de woningen betrekken. Daarna volgt een periode van kennismaking met de andere bewoners en zorgmedewerkers, onder begeleiding van Butterfly Effect.

Meer informatie

Project Prisma in Biezenmortel

Project ORO/Rijtven in Deurne

Contact

Eerste 15 tiny houses voor vrijwilligers in Biezenmortel en Deurne