Brabant heeft daarom aan 4 steden subsidie verleend om VOLOP in te zetten in het centrumgebied om leegstand aan te pakken met behulp van lokale bevolking op cultureel en maatschappelijk vlak. Het gaat om Waalwijk, Oss, Meijerijstad en Deurne sluit de rij nu af. De provincie heeft ruim €300.000 geïnvesteerd.

Als bemiddelaar en procesbegeleider brengt VOLOP Brabant vastgoedeigenaren en makelaars, initiatieven en de gemeente bij elkaar. Tijdelijke, lokale initiatieven krijgen zo een podium in leegstaande panden en versterken de identiteit van de stad. Doel is om een via het verrassende element van kunstzinnige, maatschappelijk initiatieven en innovatieve concepten de bezoeker weer een reden te geven om naar het centrum te komen.

Stedelijke transformaties

De provincie werkt aan stedelijke transformatie via verschillende lijnen. Door bijvoorbeeld met de vijf grote en 7 middelgrote steden overeenkomsten te sluiten voor de transformatie van concrete locaties, zoals voormalig CSM-terrein ’t Zoet in Breda, en voor de gebiedsontwikkeling zoals de Vier van Veghel in Meierijstad en het Rondje Roosendaal. Door gemeenten in het algemeen te stimuleren om binnenstedelijke kansen te pakken voor woningbouw, bijvoorbeeld door leegstaande kantoren en winkels een woonbestemming te geven. Maar dus ook door te investeren in het werk van VOLOP Brabant. “Op een hele laagdrempelige manier wordt de aantrekkingskracht van het centrum meteen vergroot en gebruik je lokale ideeën om het centrum een eigen smoel te geven”, aldus een enthousiaste gedeputeerde Erik Ronnes van Wonen en Ruimte.

VOLOP Deurne positief ontvangen

“Op werkbezoek in Deurne zag ik onder meer dat er een tijdelijke gallery is opgezet voor lokale kunstenaars die op die plek ook zelf aan het werk zijn. Dit initiatief is zeer positief ontvangen door zowel de deelnemende kunstenaars, vastgoedeigenaar en bezoekers van Deurne. Het maakt op een eigen manier het centrum van Deurne tot een vitaal en duurzame werklocatie. Een mooi voorbeeld.”

Waalwijk, Meijerijstad, Oss

In Waalwijk is onder meer een galerie ingericht met daarin aandacht voor de schoenenindustrie waar de stad bekend om is. Van oude houten leesten tot moderne hippe gympen. In Meierijstad hebben twee enthousiaste zussen St. Oedenrode weer een ouderwets laagdrempelig en gezellig gemeenschapshuis gegeven ‘Thuis in Rooi’ in het voormalige Rabobank pand. In het centrum van Oss is een talentencampus ingericht. Hier hebben HBO en WO-studenten een plek om elkaar te ontmoeten en (samen) te werken. Maar er is ook een ruimte voor creatieve workshops en een winkel om gemaakte spullen te verkopen.

Partijen betrekken en inspireren

VOLOP Brabant is opgericht naar voorbeeld van VOLOP Den Bosch. Het heeft een overkoepelende, ondersteunende en begeleidende rol Maruja Gutierrez, projectleider VOLOP Brabant: “De kracht van het succes is de verbindende rol van VOLOP. We brengen alle mogelijke betrokken partijen bij elkaar en het inspireert hen om in beweging te komen en het aanpakken van het centrum te zien als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We richten ons ook vooral op het gemeenschappelijke belang. En dat is, want eigenaren van leegstaande panden, nieuwe initiatieven, gevestigde ondernemers en de gemeente willen allemaal dat de stad aantrekkelijk blijft.”
Steeds meer gemeenten erkennen inmiddels de waarde van het initiatief van VOLOP Brabant. Zo is vorige week de kick off geweest voor VOLOP Helmond dat zich richt op het kernwinkelgebied. Doel is om de stad naast winkelgebied ook een plek te laten zijn waar mensen elkaar ontmoeten en waar ruimte is voor lokale cultuur initiatieven.

Contact

Brabant blij met VOLOP Brabant als succesvolle aanpak tijdelijke leegstand in binnensteden

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.