Brabant naar 61 gemeenten op 1 januari 2021

Kaart provincie Noord-Brabant 2020 (Bron: provincie Noord-Brabant)

In dit geval is het een bijzondere herindeling omdat de gemeente gesplitst wordt. Het dorp Biezenmortel komt bij Tilburg, Esch sluit aan bij Boxtel, Haaren bij Oisterwijk en Helvoirt komt bij Vught. Dit is dus een redelijk unieke herindeling omdat splitsing van gemeenten niet zo heel vaak voorkomt.

Als laatste formele stap werden op 18 november jl. de herindelingsverkiezingen gehouden in de gemeenten Haaren, Boxtel, Oisterwijk en Vught. Omdat Biezenmortel met een grenscorrectie wordt heringedeeld waren er in Tilburg geen tussentijdse verkiezingen.

Door deze gemeentelijke herindeling telt onze provincie vanaf 1 januari 2021 nog 61 gemeenten. Dat is nog steeds het hoogste aantal gemeenten per provincie in Nederland. Het aantal gemeenten zal de komende jaren verder afnemen door de voorgenomen herindelingen van de gemeenten Landerd en Uden en de samenvoeging van de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis per 1 januari 2022.

Contact

Brabant naar 61 gemeenten op 1 januari 2021

Reacties (1)

  1. Rob Wijdeveld
    Eindhoven 20-02-2021 20:20 uur

    Het wordt tijd dat meer gemeentes worden samengevoegd. Hierdoor voorkom je de eindeloze overlegstructuren over grensoverschrijdende zaken in Gemeentes.

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.