Plan definitief: 28 windmolens langs de A16 West-Brabant

In juli van dit jaar concludeerde de Raad van State dat het plan Windenergie A16 op enkele punten aangepast moest worden. Het betrof de beoordeling van de geluids- en schaduwoverlast van de nieuwe windmolens, vooral in situaties waarbij deze al in in de omgeving staan of gepland zijn. Provinciale Staten heeft in september deze aanpassingen vastgesteld.

Vermogen gelijk aan verbruik 100.000 huishoudens

Het inpassingsplan Windenergie A16 gaat over 28 windmolens in vier clusters in de zone naast de A16 (Klaverpolder, Zonzeel/Nieuwveer, Galder en Hazeldonk). De windmolens worden ontwikkeld door verschillende bedrijven en wekken samen naar schatting een vermogen op dat gelijk staat aan het verbruik van minimaal 100.000 huishoudens. Naar verwachting draaien de windmolens eind 2022.

De komst van de geplande windmolens heeft invloed op het landschap en op de mensen die er wonen. Daarom zijn vanaf de start in 2016 omwonenden bij het plan betrokken en dachten zij mee over de locaties van de geplande windmolens. En daarom wordt er langdurig en nauw samengewerkt met de ontwikkelaars van de windmolens. Zo worden er afspraken gemaakt over de effecten van de windmolens die omwonenden raken: bijvoorbeeld over geluid en slagschaduw.

Klimaatdoelstellingen provincie

Het plan is belangrijk voor de provincie om de klimaatdoelstelling te halen om 50 procent van alle opgewekte energie in Brabant duurzaam op te wekken in 2030 en zelfs 100 procent in 2050.
Bovendien wordt een kwart van het rendement uit de windmolens geïnvesteerd in lokale energieprojecten die gaan over twee onderwerpen: energie besparen en energie schoon opwekken. Drie lokale energiestichtingen in Drimmelen, Moerdijk en Zundert, vier Bredase wijk- dorpsraden en de gemeenten helpen om de projecten verder te brengen.

Lokale Energie Agenda gemeenten

In elke gemeente is of wordt een Lokale Energie Agenda (LEA) opgesteld waarin verschillende projecten staan. Denk aan projecten over woningisolatie, zonnepanelen en bewustwording van en communicatie over energiebesparing. Op die manier versnellen de windmolens de lokale energietransitie langs de A16, de overgang van fossiele energie naar schone energie.

Contact

Plan definitief: 28 windmolens langs de A16 West-Brabant

Reacties (4)

 1. Gerard van der Linden
  01-03-2021 21:10 uur

  Breda zal blij zijn dat de windmolens ten noorden en ten zuiden van die grote stad staan. Wel de lusten, niet de lasten?

 2. Rob
  Eindhoven 20-02-2021 20:16 uur

  En waar blijven wij met die teveel opgewekte stroom in ons veilige energienet. Krijgen we daar net zoals in de USA niet vette problemen mee.

 3. Jan Juffermans
  Boxtel 15-01-2021 21:34 uur

  Gefeliciteerd! Mooi voorbeeld voor de rest van Brabant. Nu bijv. naar de A2; daar is ook nog wel wat ruimte langs de weg.

 4. Otto
  04-12-2020 12:35 uur

  Daar gaat ons mooie, relatief lege landschap, waar al zoveel infrastructurele overlast is... Zo brokkelt Nederland steeds verder af. :-(

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.