Brabantse bedrijventerreinen: bron van werkgelegenheid en duurzame energie

Dit blijkt uit de jaarlijkse bedrijventerreinencijfers van de provincie Noord-Brabant, waarbij dit jaar voor het eerst de energie-opgave op Brabantse bedrijventerreinen in kaart is gebracht. Bovendien laten de cijfers zien dat de werkgelegenheid op Brabantse bedrijventerreinen drie keer zo snel groeit als daarbuiten en de gronduitgifte de hoogste van de afgelopen 15 jaar is.  

Potentie duurzame energie

De opgave van de transitie voor elektriciteit op bedrijventerreinen bedraagt 7,6 miljard kWh. Bij het benutten van alle bedrijfsdaken voor zonne-energie zou in bijna 30% van deze energievraag voorzien kunnen worden. De zogenaamde dakpotentie is daarmee nog groot. Begin 2018 kwam 3% van de totale energievraag van eigen zonnestroom op daken. Door een forse stijging van SDE+ aanvragen voor zonne-energie op daken op bedrijventerreinen is de verwachting dat dit percentage toeneemt.

Groei werkgelegenheid op bedrijventerreinen

De werkgelegenheid op Brabantse bedrijventerreinen groeide het afgelopen jaar drie keer zo snel als de werkgelegenheid daarbuiten. De grootste groei in het aantal banen op bedrijventerreinen zit in de sectoren industrie (5.500 banen) en logistiek en groothandel (5.200 banen). 

Hoogste gronduitgifte sinds jaren

Leegstand op de Brabantse bedrijventerreinen daalt. De gronduitgifte in 2018 is zelfs de hoogste in de afgelopen 15 jaar. Bijna 60% daarvan is uitgifte op grootschalige bedrijventerreinen. De logistieke sector heeft samen met industrie de meeste bedrijfsgrond gevraagd.

Contact

Brabantse bedrijventerreinen: bron van werkgelegenheid en duurzame energie

Zie ook

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.