Hoog water treft ook Brabantse boeren

Marcel en Tonnie Ebben hebben een akkerbouwbedrijf in Groeningen. Ze vertelden dat ze sinds 1980 niet meer zo’n wateroverlast hadden meegemaakt. Het was in de winter nog te overzien, maar nu! Op het hele aardappelveld stond 3 meter water. Dat betekent dat niet alleen de oogst van dit jaar verwoest is, maar ze vrezen ook voor de vervolgschade. Hun zelfgekweekte poters, die ze hard nodig hebben voor de oogst van volgend jaar, zijn nu ook verloren gegaan.

Achtergebleven rotzooi

Ook melkveehouder Peter van Bree uit Vortum-Mullem zag al zijn grasland en mais onder het water verdwijnen. Gelukkig waarschuwde Staatsbosbeheer, waar hij de gronden van pacht, hem op tijd om zijn vee binnen te halen. Nu het water een beetje aan het zakken is, zien ze de rotzooi die achterblijft: “Al dat plastic en die dode ratten, we moeten het zorgvuldig weghalen, anders kunnen we het gras niet meer gebruiken.”

Herbegrenzing hoogwatergebied

Gedeputeerde Elies Lemkes leeft mee met de agrarische sector in het Maasheggen gebied die zo getroffen is door het wassende water. Ze pleit voor een nauwkeurige definitie van het hoogwatergebied die rechtdoet aan geleden schade buiten de provincie Limburg. “Het water houdt niet op bij de provinciegrens. Ik heb gezien hoe noodzakelijk het is dat ook Brabantse boeren aanspraak kunnen maken op de WTS (Wet tegemoetkoming schade bij rampen), ook zij zijn gedupeerd.”

Contact

Hoog water treft ook Brabantse boeren

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord gebruik dan ons contactformulier ;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • u kan contact opnemen met de webredactie om uw reactie te laten verwijderen.