Subsidieregeling VABIMPULS wegens succes verlengd

In totaal maken 445 eigenaren gebruik van deze subsidie vouchers. Dat zijn boeren die gestopt zijn én boeren die van plan zijn te gaan stoppen. Zij geven aan veel baat te hebben bij de expertise die ze via de vouchers van VABIMPULS in kunnen winnen. Enkele reacties:

 • “Er is vaak meer mogelijk dan je leegstaande stallen enkel te benutten voor statische opslag. Fijn dat door VABIMPULS gemeenten en provincie meedenken aan oplossingen waar ik zelf in mijn eentje nooit zou zijn opgekomen.”
 • “Ik weet wat ik met mijn lege stallen wil doen. VABIMPULS adviseerde me over de haalbaarheid van mijn ideeën.”

Verlenging regeling

De huidige subsidieregeling loopt tot 10 december 2019. De vraag naar VABIMPULS is echter onverminderd groot. Daarom hebben Gedeputeerde Staten besloten de regeling te verlengen tot 1 december 2021. Ook het budget voor de subsidies wordt verhoogd met in totaal € 1,5 miljoen: € 0,5 miljoen voor eigenaren die al gestopt zijn en leegstaande opstallen hebben en € 1 miljoen voor eigenaren die willen stoppen met hun boerenbedrijf.

Leegstandsaanpak

Via de vouchers van VABIMPULS kunnen boeren een deskundige inzetten die hen helpt met een nieuw perspectief voor hun bedrijf. Dat kan zijn hulp bij het slopen van het bedrijf of om een andere invulling van het bedrijf, bijvoorbeeld in de recreatieve sector. Dat is niet alleen winst voor de eigenaar zelf. In alle gevallen leidt de samenwerking via VABIMPULS ook tot een verbetering van de omgevingskwaliteit. Zo hebben vaak ook andere betrokkenen, zoals gemeenten, profijt van de oplossing die voor de locatie wordt gevonden.

Ondersteunende maatregelen transitie veehouderij

De aanpak is gestart vanuit de Brabantse Aanpak Leegstand, maar vervolgens ook opgenomen in het pakket ‘Ondersteunende maatregelen transitie intensieve veehouderij’. Daarmee sluit de voucheraanpak direct aan op het advies van de ‘Adviescommissie ondersteunende maatregelen transitie veehouderij’. Deze commissie pleitte onder meer voor het continueren van de subsidieregeling, het ontsluiten van opgedane kennis uit de casussen en het samenbrengen van duurzame initiatieven van veehouders. Naast VABIMPULS bevat dat pakket ook maatregelen zoals hulp bij het zoeken naar ander werk, ondersteuning bij omschakelen naar een diervriendelijker of duurzamer bedrijf enzovoorts.

Contact

Subsidieregeling VABIMPULS wegens succes verlengd

Reacties (1)

 1. Jan van Lierop
  Mierlo 05-09-2020 14:04 uur

  Wij zijn ons aan het oriënteren wat de mogelijkheden zijn naast het huidige bedrijf om in de toekomst een verdienmodel te hebben op de huidige locatie. Reden: geen bedrijfsopvolger

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.