Met behulp van Sloopschakel.nl wil de provincie het voor eigenaren gemakkelijker maken een goede afweging te maken. 6 Brabantse gemeenten organiseren een informatieavond over dit thema.
De afgelopen 5 jaar is in Brabant al ongeveer 1,4 miljoen vierkante meter aan agrarische gebouwen leeg komen staan. Naar verwachting komt daar de komende jaren nog zo’n 2,5 miljoen vierkante meter bij, zo blijkt uit actueel onderzoek van Wageningen Environmental Research. Met Sloopschakel wil de provincie eigenaren die sloop overwegen ondersteunen bij het nemen van een beslissing, door informatie over onder meer kosten, regelgeving en beschikbare (subsidie)regelingen overzichtelijk bij elkaar te brengen.

Asbest

Het initiatief komt oorspronkelijk uit Overijssel, Gelderland en Drenthe, waar eigenaren van asbestdaken de coöperatie Asbestschakel oprichtten. Daarmee helpen zij dakeigenaren inzicht te krijgen in de complexe materie rond asbestsanering. De initiatiefnemers richten nu ook een coöperatie in Zuid-Nederland op, die zich naast de bestaande asbestschakel.nl, ook op sloop van agrarische gebouwen richt via sloopschakel.nl. Het initiatief past goed binnen de Brabantse aanpak leegstand en het pakket aan ondersteunende maatregelen dat de provincie Noord-Brabant aan agrariërs biedt, ter ondersteuning van de versnelling van de transitie veehouderij.

Rekentool

De coöperatie ontwikkelde in opdracht van de provincie een rekentool waarmee eigenaren zelf kunnen berekenen wat de sloop van hun stal kost. De website biedt ook informatie over relevante regelingen zoals de VABimpuls, Warme sanering varkenshouderij, Staldering, Ruimte voor Ruimte en Stal eraf en Zon erop. Desgewenst kan de eigenaar de sloop ook als totaalpakket door de coöperatie laten uitvoeren. Bij Sloopschakel zijn Brabantse bedrijven uit de hele keten aangesloten, waaronder slopers, asbestsaneerders, aannemers, en installateurs (van bijvoorbeeld zonnepanelen). Ook andere bedrijven kunnen zich aansluiten als zij voldoen aan de voorwaarden.

Informatieavonden

6 Brabantse gemeenten organiseren een informatieavond, waar belangstellenden onder meer informatie krijgen over de werkwijze en ondersteuning via de Sloopschakel en de voucherregeling VABimpuls. Deze informatieavonden vinden plaats in Bernheze, Bladel, Bergeijk, Landerd, Gemert-Bakel en Zundert. De eerste bijeenkomst werd goedbezocht en vond woensdagavond 17 april plaats in Heesch.

 

Contact

Sloopschakel informeert eigenaren over sloop lege stallen

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.