Zwervende wolf in Noordwest Brabant

Wel roept de provincie Noord-Brabant op om waakzaam te blijven en vooral preventieve maatregelen te nemen, met name in de regio Noordwest-Brabant, om vee te beschermen.

Experts verwachten dat het gaat om een jonge wolf die de roedel heeft verlaten op zoek naar een nieuw leefgebied. Tijdens die tocht jaagt de wolf om aan zijn eten te komen. Een jonge wolf is nog onervaren in die jacht. Daarmee is de kans aanwezig dat hij, in plaats van wilde prooidieren, vee aanvalt.

Vee beschermen

De beste manier om aanvallen van een wolf op vee te voorkomen is om preventieve maatregelen te nemen. Hierbij kan gedacht worden aan het op stal zetten van vee, het afzetten van een gebied met fladderlinten én stroomrasters. Meer informatie hierover is te vinden op de website van BIJ12. De provincie kan schapenhouders helpen met het tijdelijk uitlenen van wolfwerende noodrasters op het moment dat er een wolf daadwerkelijk aanwezig is (wolf@brabant.nl).

Brabanders kunnen meehelpen in het signaleren van de wolf en het ondersteunen van preventie van schade. Als iemand een wolf waarneemt kan dit gemeld worden via het Wolvenmeldpunt op www.wolvenmeldpunt.nl/wolf-gezien. Belangrijk is dat mensen de wolf zelf met rust laten. Als hij wordt opgejaagd, bestaat de kans dat hij teruggaat naar het gebied waar hij eerder vandaan kwam. Daarmee wordt zijn zoektocht naar eigen territorium verstoord. Dat is niet goed voor de wolf en het mag ook niet. De provincie heeft een ‘wolven-alert’ ingesteld en informeert vertegenwoordigers van dierhouders, die op hun beurt weer de eigen achterban in het gebied informeren. Zo worden alle dierhouders en terreineigenaren snel en tijdig geïnformeerd.

Via dit Wolvenmeldpunt volgt de provincie waarnemingen van wolven zo goed als mogelijk. De provincie informeert relevante partijen zoals de gebiedscommissie wolf, gemeenten, buurprovincies en vertegenwoordigers van dierhouders.

Compensatie

Preventie is het beste middel om wolven te weren en zorgt ervoor dat de wolf besluit om door te lopen. Het kan helaas nooit worden uitgesloten dat een wolf onbeschermd vee aanvalt. BIJ12 verleent in dat geval, namens de provincie, tegemoetkoming in schade. Voor meer informatie over wolfwerende maatregelen en schadeafhandeling zie de website van www.BIJ12.nl.

Contact

Zwervende wolf in Noordwest Brabant

Reacties (3)

 1. Mirella Schutgens
  Rosmalen 02-12-2021 19:33 uur

  Wat fijn dat de wolf weer terug is in ons gebied. Laten we leren van vroeger. Meidoorn bescherming. Is tevens goed voor vogels. En laten we schapen houden met horens, zodat ze zich kunnen verdedigen. Deze hebben we zelf weggefokt. Fijn als de natuur weer herstelt!

 2. J.Wisserhof.
  Randwijk 29-11-2021 23:18 uur

  ik heb 5 schapen die lopen rondom het huis en tegen de dijk aan. Alles met schrikdraad afzetten is echt geen optie en om ze 's zomers elke avond van de dijk te halen ook niet. Dus weg met de wolf, ook omdat er steeds meer komen en er dan alsnog afgeschoten moeten worden zoals nu met herten en wilde zwijnen gebeurt. Beter vanaf het begin die dieren vanuit Duitsland weren

 3. Ad Rijkers
  Landhorst 20-11-2021 08:03 uur

  waarom niet afschieten? de wolf hoort hier niet meer thuis.

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
 • wilt u antwoord gebruik dan ons contactformulier ;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • u kan contact opnemen met de webredactie om uw reactie te laten verwijderen.