Wolvencommissie adviseert beschermen van schapen

Gedeputeerde Roijackers (Water, Natuur en GGA) over het rapport. “De wolf is een lange tijd weggeweest. Een verantwoorde terugkomst van de wolf in Brabant heeft tijd nodig. We zijn niet meer aan zijn aanwezigheid gewend. Ik ben blij dat een breed samengestelde commissie onderzocht heeft, hoe we er samen zo goed mogelijk opnieuw leren te leven met de wolf.”

Zo’n 150 jaar geleden verdween de wolf uit Brabant en West-Europa. Voor de biodiversiteit is hij echter heel belangrijk omdat hij zieke en zwakke wilde hoefdieren opruimt. Sinds enkele jaren is de wolf terug in Nederland, waar hij een strikt beschermde diersoort is. De schapen- en geitenhouders houden met hun bedrijfsvoering zijn niet voorbereidt op de komst van een wolf. Juist dat geeft problemen. Reden voor de provincie om een brede, onafhankelijke commissie te vragen naar adviezen hoe schapen, geiten en ander kleinvee veilig kunnen leven met een wolf in de buurt.

Elektrische netten in bruikleen

In haar rapport adviseert de commissie om preventieve maatregelen te nemen waardoor een wolf minder schade aan kan richten. De kosten voor die maatregelen zou de provincie (gedeeltelijk) kunnen vergoeden. Nu al heeft de provincie elektrische netten te leen voor schapenhouders in gebieden waar een wolf is gesignaleerd. Deze uitleen kan worden uitgebreid, adviseert de commissie. Er zouden meer uitleenpunten moeten komen, beter verdeeld over de provincie.

Daarnaast kunnen nog andere maatregelen worden onderzocht, waarbij de commissie denkt aan afschrikmiddelen als elektrische flapper linten, kuddewaakhonden en schaapskooien zoals ze vroeger in het landschap stonden. De uitkomsten van deze onderzoeken kunnen ook tot vaste maatregelen leiden die mogelijk door de provincie ondersteund worden in de vorm van een subsidie.

Wolvenconsulent als hulp

“Het is belangrijk dan wij schapen- en geitenhouders helpen hun vee te beschermen. Ze kunnen dat nu niet alleen. Preventiemaatregelen zoals opgenomen in het advies kunnen hen helpen. Hetzelfde geldt voor het aanstellen van een wolvenconsulent. Die kan hen helpen bij de te maken keuzes. Als we op deze wijze schapen- en geitenhouders ondersteunen ontstaat er meer draagvlak en begrip voor de aanwezigheid van de wolf in onze provincie. Dat was ook de kerngedachte in de commissie“ stelt Pieter van Geel.

Hagar Roijackers vult daarop aan: “Zolang een wolf niet leert dat schapen een gemakkelijke prooi kunnen zijn, zullen ze op den duur de schapen meer met rust laten en op zoek gaan naar de zieke zwijnen en reeën die we hier ook genoeg hebben. Dan kan een nieuw natuurlijk evenwicht ontstaan, waar de natuur baat bij heeft.”
De adviescommissie preventie wolvenschade Noord-Brabant werd ingesteld nadat vorige zomer een wolf in het gebied rond Heusden schapen aanviel. Inmiddels heeft één wolf zich gevestigd in het gebied tussen Eindhoven en Weert.

De commissie is breed samengesteld vanuit verschillende belangengroepen zoals LTO Nederland, ZLTO, de Vereniging Gescheperde Schaapskudden Nederland (VGSN), de Zoogdiervereniging, BPG Vereniging landelijk Brabant, de Stichting platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG), de stichting Faunabeheereenheid Noord-Brabant (FBE), de gemeente Heeze-Leende, en de terreinbeherende organisaties als Natuurmonumenten, SBB en Brabants Landschap. Voorzitter is de onafhankelijke oud-gedeputeerde Pieter van Geel, de provincie Noord-Brabant leverde de secretaris.

Contact

Wolvencommissie adviseert beschermen van schapen

Zie ook

Reacties (7)

 1. Huub van Veen
  Breda 24-12-2021 02:23 uur

  Onzin verhalen. In Nrd Alaska ga je alleen haardhout pakken met een doorgelaten 308, omdat wolven niks doen. Zwakke hoefdieren? waar halen ze het vandaan. Ze blijven moorden en niet uitsluitend om te eten. Wolven kenners? aan mijn laars.

 2. Piet
  Reusel 23-12-2021 19:46 uur

  Mijn mening is dat we moeten respecteren als in dit geval de wolf uit zich zelf in Nederland wil vestigen. Dit is wat anders dat we miljoenen investeren in projecten die toch geen kans van slagen hebben. Maar in dit geval de komst van de wolf wat de regering ambieert vind ik wel dat we de boeren op alle mogelijke manieren hun schade moeten vergoeden. Ook bij het uitrasteren van de schapen weiden binnen een wolvengebied. Maar volgens mij heeft de wolf het best moeilijk om binnen die spinnenweb aan snelwegen die Nederland rijk is te overleven

 3. Ad Rijkers
  Landhorst 11-12-2021 08:39 uur

  Ik ben het met de hr. v. Tiggelen eens. Er is nederland geen plaats meer voor de wolf. Goed de wolf ruimt oude en zieke hoefdieren op. Laat.hem dit dan doen in de omheinde natuurgebieden. M.a.w. zorg dat hij niet uit deze gebieden komt. Doet hij dit wel, dan is er maar één oplosiing: afschieten.

 4. Eve van Kaathoven
  Den Dungen 10-12-2021 20:21 uur

  Beste meneer van Tiggelen,

  De laatste 18 jaar zijn er 7 mensen door drie wolven aangevallen binnen de gehele EU. Aangezien er ongeveer 15.000 wolven in de EU zijn, en 447.7 miljoen mensen, kun je misschien al zien dat de kans van een wolvenaanval op een mens in de praktijk zéér klein is. Wolven zijn bang van mensen, en zullen nagenoeg nooit ook maar dicht genoeg in de buurt van een mens komen om aan te vallen.

  Als je echt iets aan de gevaarlijkste dieren in Nederland wilt doen, kun je je beter richten op koeien, wespen, muggen, honden en paarden. De kans dat een kind aan een aanval van één van deze dieren overlijdt is vele malen groter.

  Met vriendelijke groet,
  Eve

 5. Kees van Tiggelen
  Nispen 10-12-2021 18:30 uur

  Totdat het straks een kind is wat word aangevallen,ik weet niet hoe je er dan over denkt nog niet te spreken als het jouw kind is Rinus Manders

 6. Rinus Manders
  Asten 10-12-2021 17:14 uur

  Geachte ( Heer) v Tiggelen,
  Dit doen we met mensen toch ook niet, afknallen de doodstraf is ook een 150 jaar geleden afgeschaft.
  U bent slecht ingelicht in deze materie.
  Rinus Manders, W I N en wolven in Brabant

 7. Kees van Tiggelen
  Nispen 10-12-2021 14:53 uur

  Gewoon afschieten die handel hebben ze 150 jaar geleden ook gedaan,en niet voor niks

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
 • wilt u antwoord gebruik dan ons contactformulier ;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • u kan contact opnemen met de webredactie om uw reactie te laten verwijderen.