“Schapen beschermen is wolven beschermen. Om dat te doen is zijn slimme preventieve middelen welkom. We hebben dit systeem ruim een half jaar geleden in Amerika gezien en het is nu beschikbaar voor ons. We hopen dat het ook bij ons de veedieren beschermt tegen zwervende wolven,” zegt gedeputeerde Hagar Roijackers (Water, Natuur en GGA) van de provincie Noord-Brabant. Gedeputeerde Anita Pijpelink (Natuur, water, cultuur) van de provincie Zeeland is blij met het systeem: “Met preventieve maatregelen willen we schade door wolven zoveel mogelijk voorkomen. Dit innovatieve systeem is een stap in de goede richting om wolf én vee te beschermen. Daarom werken we graag mee aan de pilot.”

Lichtschitteringen en geluid

Het fladderlint komt uit de Verenigde Staten en bestaat uit een elektrische stroomdraad waar opvallende linten aan zijn bevestigd. Het is een preventief middel dat snel en eenvoudig is op te zetten, om te voorkomen dat een zwervende en onervaren wolf schapen aanvalt. Zwervende wolven zijn voorzichtig en argwanend en durven in eerste aanleg een fladderlint niet te passeren vanwege de lichtschitteringen en het geluid dat de linten in de wind maken. Als ze toch dichterbij komen, werkt de stroomdraad.

Een belangrijk voordeel van het systeem is dat het makkelijker en lichter dan de gebruikelijke wolfwerende stroomnetten is. Ook dit voordeel wordt getest met schapenhouders. Als het systeem bruikbaar is, kan het breed gebruikt gaan worden.

Een gevestigde wolf die een vast territorium heeft, zal uiteindelijk wennen aan de fladderlinten en daarmee verliest het systeem zijn effect. Maar met name voor een zwervende wolf heeft het afschrikmiddel voldoende effect om de wolf te laten besluiten om door te lopen. Of het systeem werkt zoals verwachten wordt nu in de praktijk getest. Belangrijk is bovendien dat een zwervende wolf niet wordt opgejaagd. Als een wolf in paniek raakt en geen rustplaats kan vinden, heeft hij geen tijd om op het wild te jagen dat hij normaal gesproken eet. Wolven zoeken dan een gemakkelijkere prooi, zoals onbeschermde schapen.

De proefopstelling is opgezet door het consortium ‘Bescherm je vee’. Dit is een samenwerking tussen Van Bommel Faunawerk, ARK Natuurontwikkeling en Canine Efficiency. Het is speciaal opgericht voor dit demonstratieproject.

Contact

Proefopstelling 'Turbo Fladry' in West-Brabant ter bescherming van schapen

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.