Regeling voor meer landschapselementen in Brabant

De nieuwe Brabantse gedeputeerde van Landbouw, Voedsel en Natuur, Elies Lemkes-Straver, ging kijken naar praktijkvoorbeelden.

“Ik hoor vaak dat boeren en natuur tegenover elkaar staan, maar ik moet de eerste boer nog tegenkomen die niets met natuur heeft,” concludeerde de nieuwe gedeputeerde Elies Lemkes bij haar bezoek aan Jolande en Jos Kuijpers. Zij wonen in Laarbeek, de groenste gemeente van Europa. Toen Jos Kuijpers wilde stoppen met melkvee, kwam er niet alleen jongvee dat ze opfokken, maar maakten ze ook bloemrijke bermen en ingezaaide akkerranden. “Ons bedrijf is al generaties in de familie en maakt onderdeel uit van landgoed Croy. We hebben stroken van 12 meter breed, samen goed voor ruim 1 ha aan bloemrijke randen, bijenranden en akkerflora en –fauna,” vertelt Jolande. Een keuze waar ze veel positieve reacties op krijgen.

Missieklooster Heilig Bloed

De nieuwe ‘Stimuleringsregeling Landschap Noord-Brabant’ is de opvolger van de ‘Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader’ (StiKa), Met die regeling werden al veel bloemrijke akkerranden, houtwallen en bomenlanen aangelegd. Ook bij Geert en Christa Migchels, die een verbreed landbouwbedrijf runnen. Naast de 150 melkkoeien hebben ze een hotel, restaurant en landgoedwinkel pal naast het Missieklooster Heilig Bloed. Ze staan bekend onder hun bedrijfsnaam de Brabantse Kluis. Al meerdere jaren nemen ze deel aan de regeling voor het beheer van bestaande 0,4 ha hakhoutsingels, bomenrijen bestaande uit 400 bomen en 2 km wandelpaden. “Met de nieuwe regeling willen we een poel gaan aanleggen, voor nog bredere natuurbeleving van onze bezoekers,” zegt Christa.

8 Thema’s en 10 landschapstypen

Het Brabantse landschap is onderverdeeld in 10 landschapstypen. Daarnaast hebben de gemeenten of het waterschap bereiken met 8 thema’s aangegeven waar ze welke doelen wil. Een thema kan zijn: Landschapsontwikkeling, Landschapsbeheer, Beleving, Boerenlandvogels en bijen, Cultuurhistorie of Klimaatadaptie.

Meedoen?

Wilt u weten of u in een van de gebieden grondeigenaar bent, zodat u mee kunt doen? Kijk dan op de kaart! www.brabant.nl/kaartlandschap Staat u er nu niet bij? In oktober zullen meer gemeenten en waterschappen mee gaan doen aan deze regeling, waardoor de mogelijkheden verruimd worden. Voor de regeling, voorwaarden en aanvragen zie Stimuleringsregeling Landschap Noord-Brabant

Contact

Regeling voor meer landschapselementen in Brabant

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord gebruik dan ons contactformulier ;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • u kan contact opnemen met de webredactie om uw reactie te laten verwijderen.