Deze video gaat over Natuurbrug De Mortelen geeft herten en ander wild de ruimte

De edelherten krijgen hiermee een groter leefgebied en andere dieren, zoals dassen, reeën, kamsalamanders, hazelwormen en boomkikkers kunnen zich verplaatsen tot de Kampina en het Dommeldal aan toe.

Biodiversiteit

De provincie draagt uit Landschappen van Allure ruim € 1,5 miljoen bij aan het project. “Een natuurbrug is heel belangrijk voor de biodiversiteit in een gebied. Met een relatief simpele ingreep koppel je 2 gebieden aan elkaar en daarmee vergroot je de leefomgeving van heel veel dieren enorm”, aldus gedeputeerde Rik Grashoff. “We investeren in Brabant op heel veel verschillende plekken in natuur. Bijvoorbeeld in grote nieuwe projecten als de brug voor mensen én dieren bij de Efteling, maar ook in kleine voorzieningen zoals amfibieëntunnels onder wegen.”

Wendy de Wild, regiodirecteur ProRail: “Voor veel dieren vormde het spoor een barrière die met de komst van deze natuurbrug is opgeheven. Het verbinden van natuurgebieden is positief omdat daarmee het leefgebied voor de dieren fors toeneemt. Niet alleen hier maar ook op andere plaatsen in het land nemen wij dit soort maatregelen om natuurgebieden met elkaar te verbinden en daarmee een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst voor mens en dier.”

Groter leefgebied voor edelherten

Brabants Landschap is vanaf vandaag de beheerder van de natuurbrug. Directeur Jan Baan van Brabants Landschap: “De edelherten zorgen sinds 3 jaar voor meer leven en variatie in Het Groene Woud. Ze vormen het landschap. Het gaat uitstekend met de dieren. Het is fantastisch dat hun leefgebied nu uitgebreid kan worden naar de andere kant van het spoor. Maar de natuurbrug De Mortelen levert nog meer op! De kerngebieden van Het Groene Woud worden door het gereedkomen van deze laatste schakel met elkaar verbonden. Het natuurgebied tussen de Brabantse steden wordt versterkt. Het is de toekomstige naam Van Gogh Nationaal Park meer dan waard.”

BAM Infra bouwde de brug. Henk Post, Directeur Civiel bij BAM Infra: “Wij zijn er trots op dat we onze kennis en kunde konden inzetten voor een project dat natuurgebieden verbindt en daardoor de leefomgeving van dieren verduurzaamt. Het was een uitdagend project, en door de goede samenwerking met ProRail, Brabants Landschap en de omgeving hebben we dit succesvol af kunnen ronden.”

40 meter breed en 40 meter lang

De aanleg van de natuurbrug heeft ruim 2 jaar geduurd. Eind 2019 rondde ProRail de werkzaamheden aan de brug af. De totale kosten van het project bedroegen 10 miljoen. Gebiedseigenaar Brabants Landschap heeft daarna het gebied rond de natuurbrug in orde gemaakt zodat een goede verbinding van de natuurgebieden naar de natuurbrug is ontstaan. Alle andere dieren kunnen al gebruik maken van de brug: De 1e sporen van reeën zijn er al gevonden.

Contact

Natuurbrug De Mortelen geeft herten en ander wild ruimte

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord gebruik dan ons contactformulier ;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • u kan contact opnemen met de webredactie om uw reactie te laten verwijderen.