Nationaal Park Van Gogh icoon voor Brabant

Op 30 maart, de geboortedag van Vincent van Gogh dienden partners van overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven hun plan in bij minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om een gebied centraal in Brabant tot in de steden aan te wijzen als Van Gogh Nationaal Park (Van Gogh NP).

Het wordt het 1e Nationaal Park 'nieuwe stijl' in Nederland, met meerwaarde voor de natuur, de mensen en de regionale economie in Brabant. Die status zet het gebied extra op de kaart en wordt een krachtige motor voor verdere gebiedsontwikkeling. De formele aanvraag wordt ingediend door de Provincie Noord-Brabant.

Groen tot in de steden en dorpen

Het totale gebied beslaat zo‘n 120.000 ha, ongeveer een kwart van Brabant, met een uniek bekenlandschap als ruggengraat. Daarin liggen ruim 30.000 ha natuurgebieden, waarvan meer dan 7.000 ha Natura-2000 gebieden, zoals de Loonse en Drunense Duinen, de Kampina/Oisterwijkse Vennen en Bossen en het Vlijmens Ven/de Moerputten/het Bossche Broek, het Ulvenhoutse Bos en de Regte Heide en het Riels Laag. Deze natuur in combinatie met de erfgoedlocaties van Van Gogh, de waardevolle cultuurlandschappen zoals de Dommelvallei en de vele cultuurhistorische belangrijke plekken in dit kleinschalig mozaïeklandschap tot in de dorpen en tot in de steden maakt dit gebied bijzonder.

Visitekaartje voor Nederland

Partners werken samen aan het landschap van de toekomst tot in de steden met meerwaarde voor natuur, de regionale economie en de mensen. “Door deze kwaliteiten en de aanpak is het Van Gogh NP het eerste voorbeeld van een nationaal park 'nieuwe stijl', zoals beoogd door het ministerie van LNV”, aldus gedeputeerde Rik Grashoff. “Daarbij gaat het niet alleen om de natuurgebieden maar ook om de agrarische cultuurlandschappen daaromheen, tot in de dorpen en steden.” De Nationale Parken nieuwe stijl zijn een visitekaartje voor Nederland. De combinatie van toonaangevende natuurgebieden in een aantrekkelijk agrarisch cultuurlandschap, een topeconomie met 1,5 miljoen mensen én de tastbare erfenis van Van Gogh maken het Van Gogh NP uniek.

Van Gogh gids en inspiratiebron

Vincent van Gogh is internationaal de bekendste Brabander. Hij is er geboren, heeft een kwart van zijn werk hier gemaakt, er zijn bijna 40 erfgoedlocaties te vinden, zoals watermolens, pastorieën en kerktorens die hij heeft geschilderd en ook het landschap dat hij schilderde kan hier nog worden beleefd. Van Gogh is vooral ook een inspiratiebron om hier het landschap van de toekomst te ontwikkelen. Bart de Boer, Voorzitter Van Gogh Sites Foundation: ”Een unieke samenwerking en kans om met behoud van het erfgoed van de Brabantse icoon Van Gogh, de natuur en het landschap nog mooier te maken en duurzaam toerisme in Brabant nog meer op de kaart te zetten.”

Ruim 40 partners

Het plan is mogelijk gemaakt door ruim 40 partners, bestaande uit overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven. De basis voor dit plan is al veel eerder gelegd door de samenwerkingsverbanden rondom Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen (LDD) en Nationaal Landschap het Groene Woud. Bekijk het plan voor het Van Gogh NP en lees meer op: vangoghnationalpark.com

Contact

Nationaal Park Van Gogh icoon voor Brabant

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord gebruik dan ons contactformulier ;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • u kan contact opnemen met de webredactie om uw reactie te laten verwijderen.