Brabant zorgt voor nieuw en toekomstbestendig bos

Dat gebeurt door 60.000 hectare van de 70.000 hectare bos geleidelijk te vernieuwen. Daarnaast wordt de komende tien jaar 13.000 hectare nieuw bos aangelegd. Achtduizend hectare binnen het bestaande Natuurnetwerk Brabant, en maximaal 5.000 hectare daarbuiten. Dit staat in de Brabantse Bossen strategie, die deze week door Gedeputeerde Staten is vastgesteld.

Een groot deel van de Brabantse bossen is eenzijdig. Het bestaat uit eenzelfde soort bomen, van ongeveer dezelfde leeftijd. De toestand van deze bossen is matig tot slecht. Gedeputeerde Rik Grashoff (Natuur, Water en Milieu): “Dat is een groot probleem. Bossen zijn onze belangrijkste bron van biodiversiteit. Bossen houden water vast en spelen ook een grote rol in de vastlegging van CO2 en stikstof. Daarnaast zijn de bossen voor ons als Brabanders een belangrijk gebied voor recreatie, zorgen ze voor schone lucht en verkoeling in hete zomers. En hoe diverser het bos is, hoe beter al deze functies worden vervuld. Hout als bouwmateriaal is ook een duurzaam alternatief voor veel toepassingen van beton en staal. Meer en vitaler bos is dus van groot belang.”

Levensduur

Door de bossen robuuster te maken (meer soorten, struiken, verschillende groottes en op veel plekken) ontstaat een gevarieerd bos met bomen met verschillende levensduur, dat zichzelf daardoor steeds kan vernieuwen.

Er is veel animo voor de aanleg van nieuwe bossen en de aanplant van bomen. Er zijn bedrijven, vermogende particulieren en burgerinitiatieven die zoeken naar projecten, zoals nieuwe bossen, waar direct en zichtbaar in geïnvesteerd kan worden als onderdeel van een duurzaamheidsstrategie, imago of maatschappelijke betrokkenheid.

Economische impuls

Voor de extra bosaanplant binnen het natuurnetwerk staat biodiversiteit voorop. In de opgave daar buiten staat vooral de verbinding van ecologie en economie centraal: agroforestry, voedselbossen, verbinding met recreatieve functies en wonen en houtproductie.

Grashoff: “Bij voedselbossen gaat het om het oogsten van bosvruchten maar ook om de kweek van paddenstoelen en bosbeweiding met vee. De opkomst van voedselbosbouw is een economische impuls voor landbouw, natuur en recreatie en sluit goed aan bij de Green Deal Voedselbossen uit 2017. Dit willen wij krachtig ondersteunen.”

Contact

Brabant zorgt voor nieuw en toekomstbestendig bos

Zie ook

Reacties (4)

 1. J.A.A. Hendriks
  Bergeijk 17-11-2020 13:04 uur

  Hallo,
  We hebben een bos dat gekapt moet worden vanwege stormschade.
  Nu willen we walnotenbomen planten.
  Mag dat en zijn er subsidies voor?22

 2. joost van beek
  Alphen aan den Rijn 01-05-2020 17:55 uur

  we bezitten bos in brabant en willen dit de komende jaren klimaat adaptief maken door meer loofbomen aan te planten. Is daar subsidie voor te krijgen

 3. Martijn Ballemans
  Poppel 27-03-2020 08:36 uur

  Mensen die interesse hebben in ontwerp, aanleg en advies voor voedselbossen kunnen bij mij terecht. Ook voor cursussen. Check www.puurpermacultuur.nl. Groetjes, martijn Ballemans

 4. Chris Leijten
  OOSTEIND 19-02-2020 10:26 uur

  Voor de aanleg van de nieuwe N629 (Oosterhout-Dongen) moeten wij een prachtig, oud natuurgebied met grote biodiversiteit inleveren. We hebben een initiatief ingediend ter vervanging van dit natuurgebied. Ons initiatief en onze ideeën sluiten helemaal aan bij de plannen van gedeputeerde Grashoff.

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.