Zo wordt de provincie beter voorbereid op zwervende wolven in de toekomst.

Veilig

ZLTO, gemeente Heusden en de Zoogdiervereniging zijn van mening dat boeren schapen en geiten weer kunnen laten overnachten in de wei, zonder extra wolvenbescherming. Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging: “Als de wolf zich twee weken niet heeft laten zien en geen vee heeft aangevallen, dan is de kans dat hij nog in het gebied is erg klein. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat een volgende zwervende wolf het gebied -of een ander gebied in Brabant- aandoet, daarom is het wel belangrijk alert en voorbereid te blijven.

Vervolgstrategie

De discussie over hoe om te gaan met zwervende wolven is wel opgelaaid. De provincie wil door op de ingeslagen weg om meer voorbereid te zijn op zwervende wolven. Er komt daarom een platform voor intensief overleg met bij wolvenschade betrokken partijen. Gedeputeerde Lemkes-Straver: “Pieter van Geel is bereid dit platform te leiden. Als voorzitter van de wolvencommissie in Gelderland heeft hij een schat aan kennis die we in Brabant goed kunnen gebruiken. Samen met hem kijken we hoe we ons gezamenlijk kunnen inspannen om wolvenschade zoveel mogelijk te voorkomen en beter voorbereid te zijn op zwervende wolven in de toekomst. Naar aanleiding van de zwervende wolf in Brabant heb ik de wolf in interprovinciaal verband bovendien opnieuw geagendeerd.”
Jeannete van de Ven van boerenorganisatie ZLTO over dit initiatief: “We zijn blij dat Brabant het Gelderse voorbeeld van een actief beheerplatform wolvenschade volgt. Het wolvenprobleem ligt niet alleen op het bordje van de boer, maar is van algemeen belang. Boeren dienen op hun beurt zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van preventiemaatregelen om wolvenschade te voorkomen.”

Preventie werkt

De provincie heeft met ZLTO, gemeente Heusden en de Zoogdiervereniging afgesproken dat er gedurende 2 weken ingezet zou worden op het beschermen van vee. Als er 2 weken geen onbeschermd vee gepakt werd gepakt en de wolf nog aanwezig was, zou een volgende fase ingaan om vestiging te voorkomen. Het gebied rond Heusden is al geen geschikt gebied voor wolven door de omvang en de minimale aanwezigheid van wilde prooidieren. Door te voorkomen dat vee aangevallen kan worden zou dat nog onaantrekkelijker moeten worden. Om dat te kunnen monitoren blijft het van belang dat boeren wolfschade melden. Gedeputeerde Landbouw, voedsel en natuur Elies Lemkes-Straver: “We zijn erg blij dat onze inzet op preventie heeft gewerkt en de wolf inderdaad lijkt te zijn vertrokken. Dat kon alleen maar door goed samen te werken met de boeren. Want we willen als provincie niet alleen de internationaal beschermde wolf beschermen, maar ook onze boeren zo goed mogelijk bijstaan om hun vee te beschermen.”

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.