Aan de slag met aanbevelingen uit onderzoeken brand Deurnese Peel

Brandweer Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) deden onderzoek naar het ontstaan en verloop van de brand, een onafhankelijke onderzoekscommissie onderzocht de (bestuurlijke) samenwerking om een onbeheersbare natuurbrand te voorkomen en de Wageningen University & Research werd ingeschakeld voor een onderzoek naar de relatie tussen brandveiligheid en natuurbeheer. Uit de drie onderzoeken komen aanbevelingen naar voren over onder andere het beheer van het gebied, de bestrijding van natuurbranden, de samenwerking tussen de betrokken partijen om onbeheersbare branden te voorkomen en het zorgen voor regels met het oog op brandveiligheid in natuurgebieden.

Aan de slag

Op 19 november hebben de onderzoekers hun onderzoeksrapporten aangeboden aan burgemeester Hilko Mak van Deurne, directeur Petra de Kam van veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, gedeputeerde Elies Lemkes-Straver en Commissaris van de Koning Ina Adema van provincie Noord-Brabant. De bestuurders laten in een eerste reactie weten: “Dat er geen branden meer ontstaan in de Deurnese Peel kunnen we niet garanderen. Maar we willen wel voorkomen dat een brand van deze omvang nog een keer plaatsvindt. Daarom hebben we onafhankelijke partijen gevraagd om onderzoek te doen en in beeld te brengen wat we kunnen doen om dat te voorkomen. Bewoners en ondernemers van het gebied hebben daar ook om gevraagd. Uit de onderzoeken komen duidelijke aanbevelingen naar voren. Daar gaan we mee aan de slag. Waar dat kan pakken we acties direct op. Andere zaken vragen om meer uitwerking en afstemming, maar ook die laten we zeker niet liggen. We bespreken de uitkomsten van de onderzoeken met de bewoners en ondernemers in het gebied en we betrekken hen bij het vervolg. Voor het komende voorjaar willen we de eerste acties in gang hebben gezet. De meeste aanbevelingen zijn ook van toepassing op andere natuurgebieden. Laat dit dan ook goede leerstof zijn voor brandveilige natuurgebieden in Brabant en de rest van Nederland.”

Woord van dank

De opdrachtgevers gemeente Deurne, provincie Noord-Brabant en veiligheidsregio Brabant-Zuidoost bedanken de onderzoekers voor hun inspanningen en de heldere aanbevelingen waar zij mee komen. Ook bedanken zij alle personen en partijen die een bijdrage aan de onderzoeken hebben geleverd, waaronder de dorpsraden, bewoners, ZLTO Deurne, Werkgroep Behoud de Peel en internationale natuurbranddeskundigen. Hun bijdragen zijn zeer waardevol gebleken voor de diverse onderzoeken.

Contact

Aan de slag met aanbevelingen uit onderzoeken brand Deurnese Peel

Zie ook

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord gebruik dan ons contactformulier ;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • u kan contact opnemen met de webredactie om uw reactie te laten verwijderen.