2 Subsidies Natuur

Gedeputeerde Landbouw, voedsel en natuur Elies Lemkes-Straver: “Het zijn 2 regelingen die boer, bewoner en natuur dichter bij elkaar brengen door concrete initiatieven om natuur te bevorderen te stimuleren en helpen realiseren.”

Stimuleringsregeling Landschap

In het landschap van Brabant is verandering al eeuwenlang de enige constante. Om daarbij karakteristieke elementen van het landschap te behouden en te verbinden aan de uitdagingen voor de toekomst, werken provincie, gemeenten en waterschappen samen met de stichting Brabants Landschap. Boeren en andere particuliere grondeigenaren kunnen via de Stimuleringsregeling Landschap vergoedingen krijgen voor de aanleg en het onderhoud van landschapselementen en wandelpaden. Vanaf 11 juni 2020 is de regeling open voor nieuwe aanvragen.

Een mooi voorbeeld daarvan is boerderij Missieklooster in Aarle-Rixtel. Geert Migchels heeft daar met name houtige gewassen aangelegd om de karakteristieke groene elementen weer terug te brengen in het landschap. Gedeputeerde Lemkes-Straver gaat daar deze maand een werkbezoek brengen: “Dit laat goed zien hoe landbouw en natuur elkaar kunnen versterken. De Stimuleringsregeling zorgt ervoor dat boeren stukken van hun land kunnen omvormen tot natuur. In dit geval was dat ook een steuntje in de rug om na te denken over kansen voor ook andere inkomsten van het boerenbedrijf (vormen van recreatie). Maar ook bewoners kunnen zo genieten van boerennatuur op het platteland. Boer Migchels laat zien dat dit heel goed kan met behulp van onze subsidieregeling.”

Crowdfunding

De groene crowdfundingsinitiatieven die de provincie heeft gestimuleerd zijn erg succesvol gebleken. Daarom is wederom een bedrag van € 131.070,- beschikbaar gesteld voor Matchfunding van groene initiatieven. Initiatiefnemers van groene plannen kunnen daarbij rekenen op een bijdrage van de provincie van maximaal € 5.000,- als ze zelf ook een dergelijk bedrag bij elkaar brengen. Geïnteresseerden in de bijdrage, training en begeleiding kunnen contact opnemen met brabant@crowdfundingvoornatuur.nl of een aanvraag doen via crowenfundingvoornatuur.nl

Een van de al gerealiseerde plannen is de bloemen/wandel/bijentuin bij verzorgingshuis Liduina in Boxtel. Gedeputeerde Lemkes-Straver sprak daarover met initiatiefneemster Diny Stolvoort: “Een prachtig initiatief met een perfecte timing. In de Coronatijd konden de bewoners van het verpleeghuis nergens naar toe, maar ze hadden nu gelukkig wel de mogelijkheid om in hun eigen stukje natuur te zijn om te wandelen of de planten te verzorgen of te genieten van de kinderen die er hun moestuin komen verzorgen. Dat geeft het belang aan om overal toegang te kunnen hebben tot natuur, en dat hoeft niet altijd groots te zijn. Het mooie is dat de samenleving de verantwoordelijkheid neemt, wij kunnen als provincie met een financiële bijdrage helpen dat het plan ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Crowdfunding maakt veel mogelijk, maar is niet voor iedereen even gemakkelijk. Mevrouw Stolvoort vertelde me dat juist de training die ze erbij kreeg vanuit de organisatie, haar heeft geholpen om ook daadwerkelijk deze vorm van financiering te kunnen benutten.”

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.