De basisschool verruilt 500 m2 stenen voor een groen, klimaatbestendig plein met meer bomen en planten en natuurlijke speel- en waterelementen. Huub Compen, directeur basisschool De Schatkist/SKOzoK: “Vergroening van het schoolplein is hard nodig. Bijna al het regenwater verdwijnt op dit moment direct in het riool. Daarnaast biedt het nieuwe schoolplein diverse, natuurlijke speelelementen.”

Klimaatbestendig, natuurlijk en avontuurlijk 

Rubberen tegels worden vervangen voor boomschors. Stenen gaan eruit, bomen, struiken en planten erin. Er komen meer speelgelegenheden door het plaatsen van heggen waar de leerlingen kunnen spelen en zich verstoppen. Het klimaatbestendig maken van het plein is een belangrijk onderdeel van het plan. De gemeente Cranendonck sluit hierbij aan door het regenwater af te koppelen en te verwerken op het speelplein middels een wadi, het aanleggen van ringleidingen en het verwijderen van bestrating zodat regenwater goed in de grond kan zakken. Wethouder Marcel Lemmen: “De gemeente heeft intensief met de school samengewerkt om tot een plan te komen. De jeugd is de toekomst. Op deze manier brengen we klimaat en duurzaamheid op een praktische manier onder de aandacht én zijn de school en de directe omgeving bestand tegen hitte en forse buien.”

Bewustmaking

Met lesmaterialen worden de leerlingen bewust gemaakt van het klimaat, de veranderingen en de gevolgen hiervan. Dankzij het groene schoolplein ervaren ze dit straks ook in de praktijk. De leerlingen gaan de natuur zien en beleven door middel van moestuintjes, vogelhuisjes en insectenhotels. En ze merken zelf waar een groen schoolplein goed voor is: water wordt niet afgevoerd via het riool, maar gaat naar de planten. Bomen bieden schaduw in de zomer, zodat er lekker gespeeld kan worden.

Subsidie beschikbaar

De subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’ is voor basis- én middelbare scholen die hun terrein gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk inrichten. Provincie Noord-Brabant, de vier Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, IVN en Jong Leren Eten legden hiervoor €3,5 miljoen bij elkaar. Scholen met een goed plan voor aanleg, onderhoud en inpassing in de lessen, kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 70% van de kosten, met een maximum van €14.000. De regeling loopt nog tot december 2021 en er is nog budget voor minimaal 150 groene schoolpleinen.

Meer impact

Henri Swinkels, gedeputeerde Provincie Noord-Brabant: “Door samen te werken hebben we meer impact. Het streven is dat in 2022 minstens een kwart van alle schoolpleinen in Brabant een groene oase is om in te spelen, tuinieren, leren, luieren en van de natuur te genieten. Het uiteindelijk doel is dat álle schoolplein in Brabant groen zijn. In het eerste jaar van de regeling zijn al 100 scholen aan de slag gegaan. Dat is meer dan gedacht. Gelukkig is er nog budget, dus ik roep alle scholen op om zich aan te sluiten!”

Contact

100e groene schoolplein in Brabant

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.