Bladelse heksenboom genomineerd voor boom van het jaar

foto: Rob Visser

Voor de ‘Boom van het jaar’ zijn 12 bomen genomineerd, 1 per provincie. Het gaat om markante bomen met een bijzonder verhaal, of die heel waardevol zijn voor een dorp of stad.

Stem ook

Tot 16 oktober 2019 kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete boom via: deboomvanhetjaar.nl

De Legende van Zwarte Kaat

Brabant, 1596. Zwarte Kaat, een vrouw met ravenzwart haar en een haviksneus, is met haar bende op rooftocht. Dit keer ontvoeren ze een pasgeboren baby uit de Hoeve Ten Vorsel. Zwarte Kaat noemt het jongetje Thomas. Ze vlucht met hem naar Duitsland en voedt hem op als haar eigen zoon. Na 18 jaar keert de bende terug naar de Kempen. Ze willen nog 1 keer een grote slag slaan en overvallen de Abdij van Postel. Dit loopt anders af dan ze hadden gedacht. Een groepje soldaten onder leiding van Floris ten Vorsel, de broer van Thomas, wacht ze op. Floris was destijds getuige van de ontvoering van zijn broer en heeft wraak gezworen. Thomas ontdekt de waarheid over zijn afkomst en sluit zijn broer in de armen.

Van struik tot heksenboom

Al krijsend wordt Zwarte Kaat op het schavot onthoofd. Haar lichaam begraaft men niet in gewijde grond begraven maar op de hei. Op haar graf komt geen kruis. Ter herkenning is er een heester op geplant. Deze groeit al snel uit tot een spookachtige boom, die iedereen op Ter Vorsel en in de wijde omgeving herkent als een heksenboom. Tot zover het verhaal. In werkelijkheid is de heksenboom een beuk die rond 1890 is geplant. Eeuwen na de dood van Zwarte Kaat dus. Maar nog steeds wordt de legende van Zwarte Kaat in Bladel levend gehouden. En de kinderen die hun schoolkamp op Landgoed Ten Vorsel houden krijgen er geen genoeg van.

Contact

Bladelse heksenboom genomineerd voor boom van het jaar

Reacties (2)

 1. Wil Foolen
  Sint-Oedenrode 04-10-2019 08:08 uur

  Mooi verhaal dat kinderen tot de verbeelding kan spreken ook nog in deze moderne tijd.

 2. Rob Raijmakers
  Bladel 29-09-2019 21:07 uur

  Laten we met z'n allen stemmen op deze Boom van Brabant. We zijn tenslotte titelverdediger! Stem alstublieft met zoveel mogelijk verschillende e-mailadressen. Delen via social media helpt ook veel. Bij voorbaat dank.

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.