Het Schone Lucht Akkoord

De luchtkwaliteit is in Nederland sinds de jaren 90 enorm verbeterd.Toch overlijden jaarlijks nog 11.000 mensen vroegtijdig door ongezonde lucht. Er is dus nog veel gezondheidswinst te boeken.

Nieuwe maatregelen

Concreet gaat het Schone Lucht Akkoord om een vermindering van de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxiden door wegverkeer, mobiele werktuigen, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Rijk, gemeenten en provincies die meedoen verplichten zich jaarlijks de voortgang te laten zien. Het Schone Lucht Akkoord werd voor de zomer aangekondigd en bouwt verder op bestaand beleid, zoals het klimaatakkoord en de stikstofaanpak. Het kent een aantal nieuwe maatregelen. Zie ook: https://www.schoneluchtakkoord.nl/default.aspx

Bijdrage van het Rijk

Voor het Schone Lucht Akkoord is door het Rijk €50 miljoen uitgetrokken. Per gemeente of provincie is er een aanvullend uitvoeringsplan met in totaal tientallen miljoenen aan investeringen.

Zie ook

Reacties (6)

 1. webredactie
  12-02-2020 13:08 uur

  Geachte Wim Steenbakkers,

  De gemeenten Asten en Someren hebben niet ondertekend maar kunnen later nog aansluiten. Waarom niet is niet bekend. In de 1e helft van 2020 volgt een 2e tranche voor ondertekening voor partijen die alsnog willen deelnemen. De gemeente kan hiervoor contact opnemen met het ministerie van I&W via www.schoneluchtakkoord.nl

  Het akkoord en andere relevante documenten kunt u ook vinden op www.schoneluchtakkoord.nl

  Vertrouwend er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

 2. webredactie@brabant.nl
  12-02-2020 13:06 uur

  Geachte Familie van Bree,

  De gemeente Eindhoven heeft (nog) niet ondertekend. In de 1e helft van 2020 volgt een 2e tranche voor ondertekening voor partijen die alsnog willen deelnemen. Dinsdag 3 maart 2020 wordt het onderwerp Schone Lucht Akkoord besproken in het college van B&W van de gemeente Eindhoven. Bij een positief besluit kan de gemeente alsnog deelnemen aan het akkoord.

 3. Wim Steenbakkers
  Lierop 09-02-2020 10:27 uur

  Asten en Someren hebben niet ondertekend, is bekend waarom?
  In biede gemeenten is vuile lucht uit de landbouw een issue.
  En waar kan ik het akkoord vinden? Wij willen het beoordelen of we vanuit de burgerij druk op onze gemeenten kunnen uitoefenen.

 4. J.v. Bree
  Eindhoven 07-02-2020 13:41 uur

  Eindhoven heeft heeft de meest vervuilde lucht van Noord-Brabant, waarom heeft Eindhoven niet ondertekend?

 5. webredactie
  28-01-2020 09:47 uur

  Geachte heer Beltman,

  De provincies Friesland, Groningen en Limburg hebben niet ondertekend maar kunnen later nog aansluiten. Waarom niet is niet bekend. Aanleiding om niet te tekenen kan zijn niet op tijd de procedure doorlopen te hebben. In de 1e helft van 2020 volgt een 2e ronde voor ondertekening voor partijen die alsnog willen deelnemen.

 6. Piet Beltman
  Uden 23-01-2020 16:04 uur

  Welke provincies doen niet mee? En waarom niet?

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.