Internationaal onderzoek binnen iDS

In Nederland belandt jaarlijks twee miljoen ton afval op een stortplaats. Dit zorgvuldig ingepakte afval blijft voor altijd liggen. Dat vraagt eeuwigdurende controle en onderhoud om te voorkomen dat de omgeving verontreinigd raakt. Als we toekomstige generaties niet willen belasten met ons afval dan moeten we deze stortplaatsen aanpakken.

Duurzaam Stortbeheer

Op 1 juli 2016 is het tien jaar durende experiment Duurzaam Stortbeheer (iDS) gestart. De provincies, het Rijk en de Vereniging Afvalbedrijven doen al een aantal jaar onderzoek naar de samenstelling en de afbraak van afval in stortplaatsen. iDS onderzoekt op drie stortplaatsen of de verontreiniging binnen de stortplaats onschadelijk te maken is. Een van de drie stortplaatsen is Kragge II in Bergen op Zoom.

Unieke kans

De drie pilotlocaties in iDS zijn uniek in de wereld. Lopend onderzoek heeft al veel kennis ontsloten. De onderzoekers van de universiteit van Southampton borduren hier in hun onderzoek op voort. Hun onderzoek levert vervolgens weer waardevolle informatie op voor zowel hen zelf als voor de onderzoeken van iDS.

Kennis delen en stapelen

Een soortgelijk onderzoek op een andere stortplaats zou veel kostbaarder zijn geweest, omdat de onderzoekers dan veel minder informatie tot hun beschikking hebben. De al ontsloten kennis is dus voor de onderzoekers van Southampton van grote waarde. Deze vorm van samenwerken, delen en stapelen van kennis is doorslaggevend geweest voor het Verenigd Koninkrijk om een subsidie van 1,3 miljoen pond toe te kennen.

Tracer tests

De onderzoekers uit Southampton gaan buizen met filters schuin in het afvalpakket plaatsen. Ze halen met tracer tests onafhankelijke waarden op over het gedrag van water en vocht in het afvalpakket. Dit is een unieke methode die nog niet eerder is gebruikt. De onderzoekers gebruiken een model van de TU Delft om de onderzoeksgegevens te verwerken. Zo kunnen ze betrouwbare uitspraken doen over het toekomstige verloop van de afbraak van het afval in de stortplaats. Als het model voorspelt dat de afbraak van het afval te langzaam gaat en er te veel vervuiling aanwezig blijft dan kunnen extra maatregelen worden genomen.

Meer informatie over iDS op de 3 Nederlandse stortplaatsen staat op de website Duurzaam Stortbeheer.

 

Contact

Internationaal onderzoek binnen iDS

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.