Boek over project Design Thinking & Extreem weer

De belangrijkste les voor overheden: zet drijfveren van mensen centraal bij het zoeken naar oplossingen voor ingrijpende maatschappelijke vraagstukken.

Lokale vraagstukken

Het onderzoek ‘Design Thinking & Extreem weer’ is een initiatief van 12 gemeenten, waterschappen uit Brabant en Limburg en de twee provinciebesturen. Ondersteund door designers werden nieuwe mogelijkheden onderzocht om mensen te betrekken bij ruimtelijke adaptatie: het aanpassen van de leefomgeving aan de steeds extremere weersomstandigheden. In vijf lokale vraagstukken rondom extreem weer werd een eigen manier van kijken – een frame – toegepast en werden unieke oplossingen – prototypen – ontwikkeld en uitgeprobeerd. Het boek ‘Design Thinking & Extreem weer’ beschrijft de uitkomsten nauwkeurig, helder en beeldend. Met als doel dat meer overheden de methode kunnen gaan toepassen.

De Kwekerij

Een van de vraagstukken was in de gemeente Boxmeer, bij een binnenstedelijk nieuwbouwproject: hoe krijg je mensen zover om tijdens de bouw van hun huis – een hectische tijd – te kiezen voor een groene en dus arbeidsintensievere tuin? Minder tegels betekent dat het water beter wegzakt, met minder wateroverlast tot gevolg. Met de invalshoek ‘maak het makkelijk’ werd een inspiratietuin gecreëerd midden op de bouwplaats: De Kwekerij. Binnen een week begonnen de nieuwe bewoners planten, struiken en bomen te adopteren, om ze later een plekje te geven in hun eigen tuin. Het resultaat: bewoners gingen nadenken over de inrichting van de tuin op een moment dat de inrichting van het huis vaak de voorkeur krijgt. En de gemeente heeft contact met bewoners over groenere tuinen.

Design Thinking

Design Thinking is een mensgerichte en onderzoekende aanpak die uitnodigt tot actie van inwoners. Ideaal voor vraagstukken in de wijk waarbij veel partijen betrokken zijn en niemand alleen de oplossing heeft. Het is een gestructureerd proces dat leidt tot een nieuwe kijk op het probleem, bezien vanuit de mensen die er mee te maken hebben. Oplossingen zijn niet gebaseerd op kennis en plannen, maar op ervaringen uit het dagelijkse leven.

Zie ook: https://www.klimaatadaptatiebrabant.nl/design-thinking

Contact

Boek over project Design Thinking & Extreem weer

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.