Daarmee stelt de provincie ook de subsidie beschikbaar, die eerder gereserveerd stond voor dit erfgoedcomplex met drie iconische Brabantse monumenten. Het gaat om maximaal € 550.000 voor het KasteelKlooster Bronckhorst, en maximaal € 950.000 voor het Emmausklooster.
Door een nieuwe toekomst voor de drie beeldbepalende, religieuze gebouwen in Velp te realiseren, wordt de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van Velp verhoogd en wordt met de herbestemming van erfgoed het verhaal van Religieus Brabant verder geschreven. De drie-eenheid bestaat uit het Emmausklooster van de Kapucijnen, het Vincentiuskerkje en het KasteelKlooster Bronckhorst. Alledrie de gebouwen zijn aangewezen als rijksmonument.

Kans

De drie-eenheid verhaalt van eeuwen religieuze geschiedenis: het Vincentiuskerkje als middeleeuwse dorpskerk, het refugieklooster Emmaus uit de zeventiende en achttiende eeuw en het voormalig redemptoristinnenklooster (KasteelKlooster Bronckhorst) uit de negentiende en twintigste eeuw, de periode van het Rijke Roomse Leven. Met het vertrek van de Kapucijnen verloor deze plek zijn religieuze functie. Wel worden in de kapel bij het klooster nog elk weekeinde erediensten gehouden.
Voorwaarde voor het beschikbaar stellen van de subsidie was een nieuwe bestemming voor de gebouwen. Die is er nu. Nico Haase van Roelofs en Haase: “Deze ondertekening is een belangrijk moment. Voor alle partijen, voor het milieu, voor het verhaal van Brabant. Het is mooi om te merken hoeveel de gebouwen en hun historie doen met iedereen die er mee te maken heeft. De eerste stappen zijn inmiddels gezet: de buitenzijde van de gebouwen is gerenoveerd, en we zijn de eerste stappen aan het zetten van het ontwikkelplan. Daar blijven we voortvarend mee doorgaan.”

Schakel

Gedeputeerde Henri Swinkels: “Deze drie-eenheid is een belangrijke schakel in het verhaal van religieus Brabant. De verbindings- en verbeeldingskracht van erfgoed is de basis voor ons erfgoedbeleid. Hier zijn prachtige verhalen aan verbonden uit drie belangrijke perioden in de geschiedenis. Het behoud van de drie-eenheid is daarom voor Brabant van belang.”
Burgemeester Lex Roolvink van de gemeente Grave: “Voor ons was het behoud van de gebouwen belangrijk. Dat betekende niet dat we elke mogelijke bestemming wilden accepteren. Het is mooi om te zien dat we hier een prachtige combinatie hebben gevonden van behoud met een mooie herbestemming. Als gemeente zijn we daar heel blij mee, en ik denk dat dat voor iedereen geldt die een band heeft met deze bijzondere drie-eenheid.”

De provincie Noord-Brabant heeft een video-testament gemaakt over de drie-eenheid. U kunt deze video downloaden en rechtenvrij op uw eigen kanalen plaatsen.

Contact

Toekomst drie-eenheid Velp in nieuwe fase

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.