Subsidie voor vernieuwing museum Bevrijdende Vleugels

Museum Bevrijdende Vleugels in Best vertelt het verhaal van de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, gaat het museum vernieuwen. De provincie Noord-Brabant geeft de plannen met een subsidie van € 100.000 een belangrijke steun in de rug.
Bevrijdende Vleugels ligt op het terrein in het gebied waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens Operatie Market Garden. Deze operatie luidde de bevrijding van Zuid-Nederland in. In de verschillende hallen worden op dit moment de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding uitvoerig belicht. Bevrijdende Vleugels heeft een bijzondere collectie inclusief tanks, vliegtuigen, diorama’s, foto’s en wapentuig dat daadwerkelijk is gebruikt tijdens Operatie Market Garden.

Themapark

In de aanloop naar de jubileumjaren 2019 en 2020 wil het museum het MOB-terrein waarop het zich bevindt, ontwikkelen tot een themapark waar vrijheid centraal staat. Hier kunnen bezoekers het verhaal van de Tweede Wereldoorlog beleven. In de eerste fase van het plan, waar de provinciale subsidie voor bestemd is, wordt het huidige museum vernieuwd, waardoor het een eigentijdse uitstraling krijgt.
In het museum kunnen bezoekers straks de Tweede Wereldoorlog herinneren en herdenken, en kunnen zij de vrijheid vieren. Operatie Market Garden staat hierin centraal. Bezoekers kunnen de aanloop naar, de operatie zelf en de nasleep ervaren aan de hand van persoonlijke verhalen. Hiermee wil Bevrijdende Vleugels de komende vier jaar een jaarlijkse groei van minimaal 5000 bezoekers realiseren.
Gedeputeerde Marianne van der Sloot (Samenleving, Cultuur & Erfgoed): “We vieren dit jaar dat we 75 jaar in vrijheid leven. Maar dat is niet vanzelfsprekend, en het is belangrijk dat we vieren, maar ook blijven gedenken. Daarom hebben we samen met Stichting Crossroads Brabant 40|45 het programma Brabant Remembers ontwikkeld, waar de musea een belangrijke rol in spelen. Eerder al verstrekten we subsidie aan Nationaal Monument Kamp Vught, het Oorlogsmuseum Overloon en het Generaal Maczek Memorial. Met deze subsidie aan Museum Bevrijdende Vleugels in Best zijn nu alle betrokken musea goed uitgerust voor de herdenkingsjaren 2019 en 2020.”

Flinke stap

Mark van Pelt, directeur Bevrijdende Vleugels: “We zijn heel blij dat de provincie hier aandacht voor heeft, en een actieve rol speelt in het ondersteunen van alle plannen voor het behouden van cultureel erfgoed. Dat is echt bijzonder, en als directeur van een museum is het echt super als een provincie zo nauw betrokken is en zo veel aandacht heeft voor deze plannen. Dit is de eerste fase van nog veel meer mooie plannen, die we kunnen financieren uit de toename van het aantal bezoekers. Hiermee kunnen we echt een flinke stap maken, waarmee we ons weer zelf kunnen redden, zoals we eigenlijk altijd gedaan hebben.”

Contact

Subsidie voor vernieuwing museum Bevrijdende Vleugels

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.